Ciasto na kefirze z borówkami i kruszonką


Składniki:

  1. Mąka pszenna tortowa i 2 i 1/2 szklanki
  2. Cukier 3/4 szklanki
  3. Olej 1/2 szklanki
  4. Jajka2
  5. Kefir szklanka
  6. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
  7. Borówki 300 g
Kruszonka:
  1. Masło 25 g
  2. Cukier puder 25 g
  3. Mąka 50 g
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy olej i mieszamy.


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 45 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










3 komentarze: