Miękkie pierniki bez leżakowania


Przepis:

  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Miód 3 łyżki
  3. Masło 125 g
  4. Cukier 150 g
  5. Jajka 2
  6. Śmietana 18 % 2 łyżki
  7. Kakao łyżka
  8. Kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
  9. Przyprawa do piernika 25 g
  10. Soda 2 łyżeczki rozpuszczona w łyżce ciepłej wody
  11. Cynamon 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

Do garnka przełożyć masło, miód, cukier, kakao, kawę rozpuszczalna oraz przyprawę do piernika. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru i masła i od razu zdjąć z ognia. Ważne żeby zawartości garnka nie zagotować.

Powstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.

 Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto.

Ciasto rozwałkować partiami na na blacie posypanym odrobiną mąki na dowolną grubość od 3 mm nawet do 1 cm. Moje miały ok. 5  mm.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 8 minut. Możemy je zjeść bezpośrednio po upieczeniu lub przechowywać w pudełku lub słoiku bez długi czas. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
















3 komentarze: