Chleb pszenno-żytni z garnka

Jeden z najbardziej popularnych chlebów w sieci - chleb z garnka. U mnie wersja z naczynia żaroodpornego :) Przepis na ten przepyszny chleb posiadam również w wersji pszennej tutaj.


Składniki:
( szklanka 250 ml)

  1. Mąka pszenna 350 g ( typ 650 jeśli nie mamy można użyć zwykłej pszennej)
  2. Mąka żytnia 200 g ( typ 720 )
  3. Woda ciepła /letnia 1,5 szklanki
  4. Drożdże 25 g
  5. Olej łyżka
  6. Cukier łyżeczka
  7. Sól łyżeczka
Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżka mąki pszennej. Wlać pół szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

Do osobnej dużej miski wsypać mąki, olej, sól, szklankę ciepłej wody oraz rozczyn. Wyrobić ciasto najlepiej dłonią. ( ciasto wychodzi dość klejące ale odchodzi od rąk). Odłożyć ponownie do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Ciasto odkładamy na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. 

Po upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. 

W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika. 

Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia. 

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








13 komentarzy:

  1. Problem w tym, że nie wolno nagrzewać pustego naczynia żaroodpornego. Jedno właśnie dlatego mi pękło. Na każdym opakowaniu kolejnych, które kupowałam, (różnych producentów) jest taka uwaga. Dodam, że ta wpadka zdarzyła się podczas drugiego nagrzewania. To, że nie za pierwszym razem, mnie zmyliło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam kilkukrotnie i się to nie zdarzyło :) Na opakowaniu nie zauważyłam takiej informacji. Sa tez specjalne garnki do piekarnika na ten chleb :)

      Usuń
    2. Widać ja trafiłam na inne. Nawet ten ostatnio kupiony owalny wyprodukowany we Włoszech też ma taką uwagę na tekturowym opakowaniu. Napisałam ku przestrodze :). Żeby nie było tak, jak w moim przypadku.
      Pozdrawiam :).

      Usuń
    3. oczywiście, że może się tak zdarzyć :) znam nawet przypadek, że naczynie pękło wraz z zawartością i przy niższej temperaturze. :)

      Usuń
    4. W przypadku szklanego naczynia ZAWSZE jest ryzyko pęknięcia, ktoś mógł wcześniej stuknąć naczyniem i to wystarczy. Gorące naczynie szklane ZAWSZE wyjmujemy razem z tacą na której jest w piekarniku.

      Usuń
  2. Na jakiej funkcji piecze Pani chlebek? Termoobieg, góra dół? Na którym poziomie piekarnika? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczenie bez termoobiegu góra dół

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny. Spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę użyć tylko maki przennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej mąki. Chyba, że masz na myśli pszenną.

      Usuń
  6. Może nie na temat, ale warto by było nauczyć się odmieniać przez przypadki, jak już coś wrzucamy do publicznej wiadomości, a sam przepis wspaniały, dziękuję��

    OdpowiedzUsuń