Składniki:
Ciasto:
- Ziemniaki obrane 1 kg
- Mąka ziemniaczana
- Jajko
- Sól
Farsz:
- Mięso z rosołu 650 g (u mnie udka z kurczaka)
- Warzywa z rosołu (kawałek marchewki, selera i pietruszki)
- Sól
- Cebula średnia (pokrojona w kosteczkę, podsmażona na złoto)
- Pieprz
- Majeranek
+ Jeśli farsz po wymieszaniu będzie zbyt suchy można dodać kilka łyżek bulionu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mocno osolonej wodzie do miękkości. Przecisnąć przez praskę lub przez maszynkę do mielenia.
Mięso z rosołu, warzywa oraz podsmażoną cebulkę zmielić w maszynce. doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Zmielone ziemniaki uklepać w misce na równo podzielić na cztery części. jedną odłożyć na bok i w jej miejsce nasypać na równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i odłożoną część ziemniaków. Całość wyrobić na jednolitą masę. Gdyby ciasto było klejące podsypać mąką. Z ciasta zrobić wałek, podzielić ciasto na 10 mniej więcej równych części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz i skleić dokładnie.
Wodę w garnku zagotować. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut od momentu włożenia ich do garnka. Gotowe okrasić podsmażoną cebulką. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Ja robię je od dana ale nigdy nie dodaję jajka. Pozdrawiam.em
OdpowiedzUsuńZrobiłam farsz z resztek pomielonego pieczongo kurczaka, cebuli i marchwii. Wyszło pyszne. Przepis na ciasto jest super nie rozpada się podczas gotowania.
OdpowiedzUsuń