Składniki:
- Mięso mielone 1 kg ( u mnie wołowina + karkówka)
- Jajka 2
- Bułka tarta 1/2 szklanki
- Mleko 1/4 szklanki
- Ogórek konserwowy 2
- Papryka czerwona 1/4
- Cebula czerwona średnia
- Boczek wędzony lub szynka 100 g
- Bulion lub woda 500 ml
- Liść laurowy
- Ziele angielskie 2-3
- Sól 2 łyżeczki
- Pieprz łyżeczka
- Majeranek łyżeczka
- Ostra papryka łyżeczka
+ mąka do obtaczania, olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, majeranek oraz ostrą paprykę. Wszystko razem wymieszać. Mięso podzielić na 8 części za pomocą zwilżonych dłoni.
Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, majeranek oraz ostrą paprykę. Wszystko razem wymieszać. Mięso podzielić na 8 części za pomocą zwilżonych dłoni.
Obórki i paprykę i boczek pokroić w paski. Cebulę pokroić np. w pilastry.
Każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć kawałek ogórka, boczku, papryki i cebuli. i całość dokładnie skleić.
Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na mocno złoty kolor. Po tym czasie wlać bulion lub wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem 30 minut obracając zrazy co jakiś czas.
Na koniec zrazy zdjąć z patelni i zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie. W razie konieczności doprawić sos solą oraz pieprzem. Zrazy włożyć do sosu. Podawać z ulubionymi dodatkami . Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Uwielbiam takie zrazy, robię je dosyć często, chociaż znam trochę inny przepis :) Ja akurat używam maszynki do mielenia mięsa, ale oprócz tego nie dodawałam nigdy ogórka. Będzie trzeba spróbować :) Dzięki!
OdpowiedzUsuń..a do zrazów tradycyjnych nie dokłada Pani ogórka|??????
UsuńMniam mniam dziękuję !
OdpowiedzUsuń