Zrazy z mięsa mielonego - szybki obiad

 Składniki:

  1. Mięso mielone 1 kg ( u mnie wołowina + karkówka)
  2. Jajka 2
  3. Bułka tarta 1/2 szklanki
  4. Mleko 1/4 szklanki
  5. Ogórek konserwowy 2
  6. Papryka czerwona 1/4
  7. Cebula czerwona średnia
  8. Boczek wędzony lub szynka 100 g
  9. Bulion lub woda 500 ml
  10. Liść laurowy
  11. Ziele angielskie 2-3
  12. Sól 2 łyżeczki
  13. Pieprz łyżeczka
  14. Majeranek łyżeczka
  15. Ostra papryka łyżeczka
    + mąka do obtaczania, olej do smażenia
Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, majeranek oraz ostrą paprykę. Wszystko razem wymieszać. Mięso podzielić na 8 części za pomocą zwilżonych dłoni.

Obórki i paprykę i boczek pokroić w paski. Cebulę pokroić np. w pilastry.

Każdy kawałek mięsa rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć kawałek ogórka, boczku, papryki i cebuli. i całość dokładnie skleić.

Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na mocno złoty kolor. Po tym czasie wlać bulion lub wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem 30 minut obracając zrazy co jakiś czas. 

Na koniec zrazy zdjąć z patelni i zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie. W razie konieczności doprawić sos solą oraz pieprzem. Zrazy włożyć do sosu. Podawać z ulubionymi dodatkami . Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zrazy, robię je dosyć często, chociaż znam trochę inny przepis :) Ja akurat używam maszynki do mielenia mięsa, ale oprócz tego nie dodawałam nigdy ogórka. Będzie trzeba spróbować :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..a do zrazów tradycyjnych nie dokłada Pani ogórka|??????

      Usuń