Domowa wędlina - schab gotowany w mleku


Składniki:

* Schab bez  kości 0,7 kg
* mleko 1 l
* sól 1 łyżeczka
* pieprz 1/2 łyżeczki
* majeranek 2 łyżeczki
* rozmaryn 1 łyżeczka
* papryka słodka 1 łyżeczka
* olej 2 łyżeczki
* liść laurowy 2
* Ziele angielskie 3 ziarnka

Przygotowanie:

Schab myjemy i czyścimy i marynujemy w  mieszance przyprawach (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, majeranek) z dodatkiem oleju. Zamarynowany kawałek mięsa wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie w garnku zagotowujemy litr mleka. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Do zagotowanego mleka dodajemy schab i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Mieszamy od czasu do czasu aby mięso nie przywarło do garnka. Po godzinie zdejmujemy z gazu ale schab pozostaje w mleko do całkowitego wystygnięcia. Schłodzony schab wyjmujemy z mleka,  kroimy na plasterki i Smacznego ;)

     Zachęcam do oglądania materiału z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:


                                          



8 komentarzy:

  1. Jakie mleko kupić do gotowania tego Schabiku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, a czy nie zrobi się kożuch podczas gotowania ? Jak nie przypalić tego mleka przez tyle czasu ? Termometr kulinarny ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musi być garnek z grubym dnem, na wolnym ogniu się ie przypali :)

      Usuń
  5. Pychota - czy mogę tak zrobić schab karkowy?

    OdpowiedzUsuń