Składniki:
* Schab bez kości 0,7 kg
* mleko 1 l
* sól 1 łyżeczka
* pieprz 1/2 łyżeczki
* majeranek 2 łyżeczki
* rozmaryn 1 łyżeczka
* papryka słodka 1 łyżeczka
* olej 2 łyżeczki
* liść laurowy 2
* Ziele angielskie 3 ziarnka
Przygotowanie:
Schab myjemy i czyścimy i marynujemy w mieszance przyprawach (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, majeranek) z dodatkiem oleju. Zamarynowany kawałek mięsa wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie w garnku zagotowujemy litr mleka. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Do zagotowanego mleka dodajemy schab i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Mieszamy od czasu do czasu aby mięso nie przywarło do garnka. Po godzinie zdejmujemy z gazu ale schab pozostaje w mleko do całkowitego wystygnięcia. Schłodzony schab wyjmujemy z mleka, kroimy na plasterki i Smacznego ;)
Jakie mleko kupić do gotowania tego Schabiku?
OdpowiedzUsuńmożna użyć dowolnego
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam
UsuńWitam, a czy nie zrobi się kożuch podczas gotowania ? Jak nie przypalić tego mleka przez tyle czasu ? Termometr kulinarny ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmusi być garnek z grubym dnem, na wolnym ogniu się ie przypali :)
UsuńPychota - czy mogę tak zrobić schab karkowy?
OdpowiedzUsuńMoże to głupie pytanie, ale czy mleko, które zostanie po gotowaniu schabu można jakoś wykorzystać? Do jakiegoś sosu na przykład?
OdpowiedzUsuń