Domowa wędlina - schab gotowany w mleku


Składniki:

* Schab bez  kości 0,7 kg
* mleko 1 l
* sól 1 łyżeczka
* pieprz 1/2 łyżeczki
* majeranek 2 łyżeczki
* rozmaryn 1 łyżeczka
* papryka słodka 1 łyżeczka
* olej 2 łyżeczki
* liść laurowy 2
* Ziele angielskie 3 ziarnka

Przygotowanie:

Schab myjemy i czyścimy i marynujemy w  mieszance przyprawach (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, majeranek) z dodatkiem oleju. Zamarynowany kawałek mięsa wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie w garnku zagotowujemy litr mleka. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Do zagotowanego mleka dodajemy schab i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Mieszamy od czasu do czasu aby mięso nie przywarło do garnka. Po godzinie zdejmujemy z gazu ale schab pozostaje w mleko do całkowitego wystygnięcia. Schłodzony schab wyjmujemy z mleka,  kroimy na plasterki i Smacznego ;)

     Zachęcam do oglądania materiału z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:


                                          



Komentarze

  1. Jakie mleko kupić do gotowania tego Schabiku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, a czy nie zrobi się kożuch podczas gotowania ? Jak nie przypalić tego mleka przez tyle czasu ? Termometr kulinarny ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musi być garnek z grubym dnem, na wolnym ogniu się ie przypali :)

      Usuń
  5. Pychota - czy mogę tak zrobić schab karkowy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Może to głupie pytanie, ale czy mleko, które zostanie po gotowaniu schabu można jakoś wykorzystać? Do jakiegoś sosu na przykład?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz