Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką


Pyszny chleb, który zrobicie sami w bardzo prosty sposób. Umiejętności kulinarne nie są tu potrzebne :). Chleb można zrobić w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Skóra tego chlebka jest tak chrupiąca, że nie można się od niego oderwać. 
Zachęcam was do jego przygotowania a pewnie przepis zagości u was na stałe.

Składniki:

* 750 g mąki pszennej
* 25 g świeży drożdży
* 500 ml ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy pozostałe składniki: olej, sól, cukier oraz mąkę ( proponuje mąkę wsypywać na końcu powoli cały czas mieszając - konsystencja ciasta będzie lepsza). Mieszamy ( ciasto nie jest wyrabiane)  następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy ciasto z miski na obficie obsypaną mąką stolnice lub blat, zagniatamy i ostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. ( Nie wkładamy już do lodówki).

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony.

Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Po godzinie chlebek możemy już kroić.
SMACZNEGO ! Dodatkowo przygotowałam dla was film z przygotowań chleba. Polecam wam mój kanał kulinarny na YouTube - Subskrybujcie, a będziecie na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami.
                                               
                                 FILM Z PRZYGOTOWAŃ - ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA



Zachęcam wszystkich do komentowania moich przepisów. Czekam również na wasze cenne rady i wskazówki. Pozdrawiam :)



ZDJĘCIA CZYTELNIKÓW:




















Komentarze

  1. Chciałabym zrobić ten chlebek. Jakie wymiary naczynia ŽAROODPORNEGO?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam dzisiaj jest pyszny chlebek. (troche za dlugo trzymalam ciasto w lodowce, ale to nie zaszkodzilo) Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. w Pierwszy i drugi dzien chleb dobry, w nastepne dni nie do zjedzenia , po prostu niedobry. Jest mi przykro lecz chleba trzeba szanowac i spelniac czego "ON"wymaga, po prostu petrir i oczekiwac czas wymagajacy...Nasz chleb polski jest jedyny i na zachodzie nie znajdziesz tego smaku POLSKOSCI

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy chleb jaki zrobiłam był na samej mące pszennej, wyszedł super. Teraz robię prawie pół na pół pszenna z żytnią. Wychodzą rewelacyjnie i tak samo smakują. Jemy je nawet na trzeci dzień i wydaje się, ze więcej zyskują na smaku :-) Im starszy tym lepszy. Odkąd zaczęłam piec (ok. 3 tyg) już nie kupujemy chleba z piekarni :-)
    dziękuję za wspaniały przepis
    ps. robiłam z ziarnami słonecznika, pinii i dyni - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super bardzo się cieszę :) my też jemy kilka dni i jest dobry :)

      Usuń
  5. To jest chleb pakistanski!!! Znam go z youtuba z kanalu PAKISTAŃSKIE PRZEPISY pod tytulem “Chleb z chrupiącą skórka z garnka". MAM WRAŻENIE, ŻE SOBIE GO PRZYPISAŁAŚ! Nic nie byłoby w tym złego gdybyś powiedziala że to chlebek z kanału w/w.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisów na ten chleb w internecie jest setki :) nie znam nawet tego kanału :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Weszłam sprawdziłam nawet proporcje są inne w moim przepisie

      Usuń
    3. Znaczy się twierdzisz, że Pakistańczycy wynaleźli chleb? haha

      Usuń
  6. Właśnie upiekłam ten chlebek... pychotaaaa !!!! Polecam wszystkim. Chlebek jest łatwy w przygotowaniu a smak niesamowity. Chyba zrezygnuje z kupowania chleba w sklepie. 😊😊😊 przepis 👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis :-) jutro będziemy
    smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie moglem się doczekać i zamiast 12h w lodówce trzymałem przez godzinkę przy grzejniku, wyszedł pyszniutki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) ! To dobra informacja dla tych co nie maja czasu czekać :)

      Usuń
    2. Ile to bedzie szklanek maki?

      Usuń
    3. szklanka 250 ml to ok 170 g mąki

      Usuń
  9. Czy muszą to być jakieś specjalne drożdże do chleba?

    OdpowiedzUsuń
  10. A może być zamiast naczynia zaroodpornego zwykła blacha prostokatna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam takiego sposobu, ale ktoś na YT pisał, że robił i się udało :)

      Usuń
  11. Pyszny chlebek , na ciepło z masełkiem i solą ziołową mniamciu. Kolejny będzie zrobiony mąka pszenna + mąka żytnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden i drugi pyszny :) będzie jeszcze na maślance jak dla mnie najlepszy :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Ja też już robiłam��, kilka razy. Fajny chrupiący po upieczeniu a potem miękki przez kilka dni. Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy w naczyniu 5.8 też mogę upiec ten chleb

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszny chlebek, po upieczeniu rewelacyjny później też dobry. Cała rodzinka się zajadala. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja już nie wiem bo na filmie naczynie ma 5l A A tu 3.5 to dość istotne bo nie chce żeby był płaski, napiszcie proszę jaka jest właściwa pojemność

    OdpowiedzUsuń
  16. A jaki typ mąki pszennej
    ? I czemu tak długo 12 h

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być nawet pszenna tortowa. Im dłużej tym mniej drożdze czuć. Można piec nawet po 1 h

      Usuń
  17. a można dodać suchych drozdzy? bo mam przykre doswiadczenia ze swiezymi...

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzis go pieklam i wyszedl taki jak na zdjeciach. Naprawde pyszny chleb.Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zrobiłam zgodnie z przepisem, wyglądał idealnie, ale za bardzo pachniał drożdżami. Musiałam go też trzymać 1:20 w piekarniku, bo po godzinie był za blady. Ponownie go zrobiłam tylko z proporcji składników dla 0,5 kg mąki typ 450 i 13 g drożdży i wyszedł praktycznie taki sam jak w przepisie tylko lepszy bo zapach drożdży tak nie dominował. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Robiłam ze świeżymi drożdżami i był pyszny. W tej chwili posiadam tylko suche drożdże. Ile potrzebuje ich żeby wyszedł taki sam jak na świeżych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest trudne do znalezienia wpisujesz 25 g swieżych drożdży ile to suchych i wyskakuje,że 7g.

      Usuń
  21. Witam. Czy ciasto na chleb w lodowce powinno rosnac??

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam chleb z tego przepisu juz kilka razy. Rewelacja!!! Polecam dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki :) wychodzi super!

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajne przepisy, przyjemnie się ogląda Pani filmy, ale proszę mówić "gramów" zamiast "gram" i będzie perfekcyjnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. W ktorym momencie dodają Państwo dodatki? Przy mieszaniu, czy dopiero po wyjeciu z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
  25. Strzeliło mi naczynie żaroodporne przy przekładaniu ciasta ☹️ rozgrzewanie go to nie był dobry pomysl

    OdpowiedzUsuń
  26. Strzeliło mi naczynie żaroodporne przy przekładaniu ciasta ☹️ rozgrzewanie go to nie był dobry pomysl

    OdpowiedzUsuń
  27. Upiekłam w niedzielę. Przepyszny. Prosty a tak pięknie wychodzi. Dziś piekę kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam! Czy naczynie żaroodporne należy wysmarować tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam,czy zamiast drożdży można dodać zakwas żytni?Jeśli tak,to w jakich proporcjach?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. To był mój pierwszy upieczony chleb, wyszedł przepyszny. Syn od teraz nie daje mi spokoju i muszę się brać za kolejny, ale teraz trochę dłużej potrzymam go w piekarniku by wyszedł bardziej przypieczony. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy jeśli ciasto stoi w lodówce dłużej niż 12 godzin jest możliwe, że przez to nie wyrośnie? Mi nie wyrosło i szukam przyczyny. Robiłam 3 razy ten chlebek. Dwa razy wyszedł super, za trzecim razem ciasto nie urosło. Z takiego da się upiec chleb? Czy lepiej to wyrzucić i zrobić od nowa? Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń
  32. Odkąd znalazlam ten przepis, bardzo czesto piekę ten chleb. Jest Pyszny, świetnie się kroi...smakuje, pachnie. Wow! Zazwyczaj na drugi dzień znika...:-) Mieszkam w Szwecji tutaj cięzko dosac dobry chleb,a juz nie wspomnę o cenie... Dziękuję za przepis, łatwy tani i smaczny chleb.

    OdpowiedzUsuń
  33. Piekłam już kilka razy ,przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  34. czemu nigdy nie wychodzi błyszcząca skórka ?

    OdpowiedzUsuń
  35. Najlepszy przepis na chleb. Wychodzi pyszny. Dziś zrobiłam podwójną porcję ciasta. Jedna porcja pieczona w naczyniu żaroodpornym a druga w dwóch keksówkach w termoobiegu. Nie wyrastało przez noc tylko przez godzinę i też wyszło wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Hmm a ja zrobiłam z cebulą i moje dzieciaczki go uwielbiają, i ta spieczona chrupiąca skórka, rapsodia

    OdpowiedzUsuń
  37. Pyszny. Łatwy. Śliczny

    OdpowiedzUsuń
  38. W lodowce bardzo rośnie wiec trzeba wziąć duża miskę. Rano po wyrobieniu rósł pol godziny na papierze do pieczenia - łatwiej na papierze przenieść do rozgrzanego naczynia. Miałam tylko żeliwne w którym piekę mięsa ale do chleba idealnie się nadało. Szkoda ze nie mogę wrzucić zdjęcia. Jestem dumna z tego wypieku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz