Pyszny chleb, który zrobicie sami w bardzo prosty sposób. Umiejętności kulinarne nie są tu potrzebne :). Chleb można zrobić w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Skóra tego chlebka jest tak chrupiąca, że nie można się od niego oderwać.
Zachęcam was do jego przygotowania a pewnie przepis zagości u was na stałe.
Składniki:
* 750 g mąki pszennej
* 25 g świeży drożdży
* 500 ml ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy pozostałe składniki: olej, sól, cukier oraz mąkę ( proponuje mąkę wsypywać na końcu powoli cały czas mieszając - konsystencja ciasta będzie lepsza). Mieszamy ( ciasto nie jest wyrabiane) następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy ciasto z miski na obficie obsypaną mąką stolnice lub blat, zagniatamy i ostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. ( Nie wkładamy już do lodówki).
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony.
Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Po godzinie chlebek możemy już kroić.
SMACZNEGO ! Dodatkowo przygotowałam dla was film z przygotowań chleba. Polecam wam mój kanał kulinarny na YouTube - Subskrybujcie, a będziecie na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami.
FILM Z PRZYGOTOWAŃ - ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA
Zachęcam wszystkich do komentowania moich przepisów. Czekam również na wasze cenne rady i wskazówki. Pozdrawiam :)
Chciałabym zrobić ten chlebek. Jakie wymiary naczynia ŽAROODPORNEGO?
OdpowiedzUsuńUżyłam naczynia 3,5 l plus przykrywka
UsuńZrobilam dzisiaj jest pyszny chlebek. (troche za dlugo trzymalam ciasto w lodowce, ale to nie zaszkodzilo) Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo prosze :)
Usuńw Pierwszy i drugi dzien chleb dobry, w nastepne dni nie do zjedzenia , po prostu niedobry. Jest mi przykro lecz chleba trzeba szanowac i spelniac czego "ON"wymaga, po prostu petrir i oczekiwac czas wymagajacy...Nasz chleb polski jest jedyny i na zachodzie nie znajdziesz tego smaku POLSKOSCI
OdpowiedzUsuńJedliśmy go przez trzy dni był dobry :)
UsuńPierwszy chleb jaki zrobiłam był na samej mące pszennej, wyszedł super. Teraz robię prawie pół na pół pszenna z żytnią. Wychodzą rewelacyjnie i tak samo smakują. Jemy je nawet na trzeci dzień i wydaje się, ze więcej zyskują na smaku :-) Im starszy tym lepszy. Odkąd zaczęłam piec (ok. 3 tyg) już nie kupujemy chleba z piekarni :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspaniały przepis
ps. robiłam z ziarnami słonecznika, pinii i dyni - rewelacja!
Super bardzo się cieszę :) my też jemy kilka dni i jest dobry :)
UsuńTo jest chleb pakistanski!!! Znam go z youtuba z kanalu PAKISTAŃSKIE PRZEPISY pod tytulem “Chleb z chrupiącą skórka z garnka". MAM WRAŻENIE, ŻE SOBIE GO PRZYPISAŁAŚ! Nic nie byłoby w tym złego gdybyś powiedziala że to chlebek z kanału w/w.
OdpowiedzUsuńPrzepisów na ten chleb w internecie jest setki :) nie znam nawet tego kanału :) Pozdrawiam
UsuńWeszłam sprawdziłam nawet proporcje są inne w moim przepisie
UsuńZnaczy się twierdzisz, że Pakistańczycy wynaleźli chleb? haha
UsuńBardzo Fajny Przepis
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWłaśnie upiekłam ten chlebek... pychotaaaa !!!! Polecam wszystkim. Chlebek jest łatwy w przygotowaniu a smak niesamowity. Chyba zrezygnuje z kupowania chleba w sklepie. 😊😊😊 przepis 👍👍👍👍👍👍👍👍👍
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za tak miła opinie ☺️😘
UsuńSuper przepis :-) jutro będziemy
OdpowiedzUsuńsmakować :-)
Dziękuję ☺️ smacznego 😉
UsuńNie moglem się doczekać i zamiast 12h w lodówce trzymałem przez godzinkę przy grzejniku, wyszedł pyszniutki :)
OdpowiedzUsuńSuper :) ! To dobra informacja dla tych co nie maja czasu czekać :)
UsuńIle to bedzie szklanek maki?
Usuńszklanka 250 ml to ok 170 g mąki
UsuńCzy muszą to być jakieś specjalne drożdże do chleba?
OdpowiedzUsuńnie :) Zwykłe drożdże :)
UsuńA może być zamiast naczynia zaroodpornego zwykła blacha prostokatna?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam takiego sposobu, ale ktoś na YT pisał, że robił i się udało :)
UsuńPyszny chlebek , na ciepło z masełkiem i solą ziołową mniamciu. Kolejny będzie zrobiony mąka pszenna + mąka żytnia
OdpowiedzUsuńjeden i drugi pyszny :) będzie jeszcze na maślance jak dla mnie najlepszy :) Pozdrawiam
UsuńJa też już robiłam��, kilka razy. Fajny chrupiący po upieczeniu a potem miękki przez kilka dni. Pozdrawiam, Agata
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinie :)
UsuńCzy w naczyniu 5.8 też mogę upiec ten chleb
OdpowiedzUsuńtak
UsuńPrzepyszny chlebek, po upieczeniu rewelacyjny później też dobry. Cała rodzinka się zajadala. Polecam.
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńTo ja już nie wiem bo na filmie naczynie ma 5l A A tu 3.5 to dość istotne bo nie chce żeby był płaski, napiszcie proszę jaka jest właściwa pojemność
OdpowiedzUsuńz pokrywą ma 5 l
UsuńA jaki typ mąki pszennej
OdpowiedzUsuń? I czemu tak długo 12 h
może być nawet pszenna tortowa. Im dłużej tym mniej drożdze czuć. Można piec nawet po 1 h
Usuńa można dodać suchych drozdzy? bo mam przykre doswiadczenia ze swiezymi...
OdpowiedzUsuńmożna
UsuńDzis go pieklam i wyszedl taki jak na zdjeciach. Naprawde pyszny chleb.Super przepis.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam zgodnie z przepisem, wyglądał idealnie, ale za bardzo pachniał drożdżami. Musiałam go też trzymać 1:20 w piekarniku, bo po godzinie był za blady. Ponownie go zrobiłam tylko z proporcji składników dla 0,5 kg mąki typ 450 i 13 g drożdży i wyszedł praktycznie taki sam jak w przepisie tylko lepszy bo zapach drożdży tak nie dominował. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
OdpowiedzUsuńciesze się :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam. Robiłam ze świeżymi drożdżami i był pyszny. W tej chwili posiadam tylko suche drożdże. Ile potrzebuje ich żeby wyszedł taki sam jak na świeżych?
OdpowiedzUsuńTo nie jest trudne do znalezienia wpisujesz 25 g swieżych drożdży ile to suchych i wyskakuje,że 7g.
UsuńWitam. Czy ciasto na chleb w lodowce powinno rosnac??
OdpowiedzUsuńRobiłam chleb z tego przepisu juz kilka razy. Rewelacja!!! Polecam dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki :) wychodzi super!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy, przyjemnie się ogląda Pani filmy, ale proszę mówić "gramów" zamiast "gram" i będzie perfekcyjnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW ktorym momencie dodają Państwo dodatki? Przy mieszaniu, czy dopiero po wyjeciu z lodówki?
OdpowiedzUsuńStrzeliło mi naczynie żaroodporne przy przekładaniu ciasta ☹️ rozgrzewanie go to nie był dobry pomysl
OdpowiedzUsuńStrzeliło mi naczynie żaroodporne przy przekładaniu ciasta ☹️ rozgrzewanie go to nie był dobry pomysl
OdpowiedzUsuńUpiekłam w niedzielę. Przepyszny. Prosty a tak pięknie wychodzi. Dziś piekę kolejny :)
OdpowiedzUsuńWitam! Czy naczynie żaroodporne należy wysmarować tłuszczem?
OdpowiedzUsuńWitam,czy zamiast drożdży można dodać zakwas żytni?Jeśli tak,to w jakich proporcjach?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy upieczony chleb, wyszedł przepyszny. Syn od teraz nie daje mi spokoju i muszę się brać za kolejny, ale teraz trochę dłużej potrzymam go w piekarniku by wyszedł bardziej przypieczony. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCzy jeśli ciasto stoi w lodówce dłużej niż 12 godzin jest możliwe, że przez to nie wyrośnie? Mi nie wyrosło i szukam przyczyny. Robiłam 3 razy ten chlebek. Dwa razy wyszedł super, za trzecim razem ciasto nie urosło. Z takiego da się upiec chleb? Czy lepiej to wyrzucić i zrobić od nowa? Pozdrawiam, Monika.
OdpowiedzUsuńOdkąd znalazlam ten przepis, bardzo czesto piekę ten chleb. Jest Pyszny, świetnie się kroi...smakuje, pachnie. Wow! Zazwyczaj na drugi dzień znika...:-) Mieszkam w Szwecji tutaj cięzko dosac dobry chleb,a juz nie wspomnę o cenie... Dziękuję za przepis, łatwy tani i smaczny chleb.
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to samo dobro.
OdpowiedzUsuńPiekłam już kilka razy ,przepyszny
OdpowiedzUsuńczemu nigdy nie wychodzi błyszcząca skórka ?
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na chleb. Wychodzi pyszny. Dziś zrobiłam podwójną porcję ciasta. Jedna porcja pieczona w naczyniu żaroodpornym a druga w dwóch keksówkach w termoobiegu. Nie wyrastało przez noc tylko przez godzinę i też wyszło wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńHmm a ja zrobiłam z cebulą i moje dzieciaczki go uwielbiają, i ta spieczona chrupiąca skórka, rapsodia
OdpowiedzUsuńPyszny. Łatwy. Śliczny
OdpowiedzUsuńW lodowce bardzo rośnie wiec trzeba wziąć duża miskę. Rano po wyrobieniu rósł pol godziny na papierze do pieczenia - łatwiej na papierze przenieść do rozgrzanego naczynia. Miałam tylko żeliwne w którym piekę mięsa ale do chleba idealnie się nadało. Szkoda ze nie mogę wrzucić zdjęcia. Jestem dumna z tego wypieku.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń