Soczysty schabowy w mleku i cebuli


Pomysł na pysznego soczystego schabowego na niedzielny obiad. Od kiedy poznałam ten przepis kotlety przygotowuje tylko w ten sposób. Schab namoczony w mleku jest według mnie dużo smaczniejszy. Sprawdźcie i przekonajcie się sami.

Składniki:

* schab 700 g
* mleko
* pół cebuli
* mąka
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania:

Schab myjemy, kroimy i rozbijamy na kotlety. Układamy w garnku lub misce przekładając pokrojoną  w pióra cebulą. Całość zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum  3 godziny a najlepiej na całą noc :). Następnie wyciągamy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym ( aby przyprawy lepiej się trzymały schabu)  i doprawiamy mięso solą i pieprzem.
Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Wyciągamy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Kolet smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO !

                      FILM Z PRZYGOTOWAŃ - ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA










Komentarze

Prześlij komentarz