Pomysł na pysznego soczystego schabowego na niedzielny obiad. Od kiedy poznałam ten przepis kotlety przygotowuje tylko w ten sposób. Schab namoczony w mleku jest według mnie dużo smaczniejszy. Sprawdźcie i przekonajcie się sami.
Składniki:
* schab 700 g
* mleko
* pół cebuli
* mąka
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia
* sól
* pieprz
Sposób przygotowania:
Schab myjemy, kroimy i rozbijamy na kotlety. Układamy w garnku lub misce przekładając pokrojoną w pióra cebulą. Całość zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc :). Następnie wyciągamy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym ( aby przyprawy lepiej się trzymały schabu) i doprawiamy mięso solą i pieprzem.
Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Wyciągamy i podajemy z ulubionymi dodatkami. Kolet smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO !
FILM Z PRZYGOTOWAŃ - ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA
Ja wbijam tłuczkiem cebulę w mięso i zostawiam na noc też wychodzą soczyste 😃
OdpowiedzUsuńdobry pomysł :)
UsuńSmaczne
OdpowiedzUsuń