Bardzo popularne cały czas ciasto bez pieczenia na wzór batonika Kinder country. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne :) Polecam
Składniki:
(tortownica 24 cm lub blaszka 25x35)
* 350-400 ml śmietanki słodkiej 30%
* 250 g herbatników
* 250 g serka mascarpone
* 2 białe czekolady
* 2 mleczne czekolady
* 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści na wierzch ( nie muszą być oryginalne, mogą być dowolne)
* 250 g herbatników
* 250 g serka mascarpone
* 2 białe czekolady
* 2 mleczne czekolady
* 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści na wierzch ( nie muszą być oryginalne, mogą być dowolne)
Przygotowanie:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej o odstawić do wystudzenia. W misce ubijamy 200 ml śmietany 30% , gdy śmietana zaczyna się ubijać dodajemy łyżkami serek mascarpone cały czas miksując. Do gotowej masy dodajemy 3 szklanki płatków Kangus i całość mieszamy łyżka. Na koniec dodajemy partiami wystudzoną białą czekoladę i ponownie mieszamy łyżka na jednolitą masę.
Zabieramy się za przygotowanie drugiej masy.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną i podobnie jak czekoladę białą pozostawiamy do wystudzenia.. W misce miksujemy 150-200 ml śmietanki 30% na sztywno a następnie dodajemy do niej partiami wystudzoną czekoladę mleczną i mieszamy łyżką.
Przygotowaną blaszkę do pieczenia wykładamy papierem a następnie układamy na dno herbatniki. Następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masę z białą czekoladą. Na wierch ponownie układamy herbatniki a na nie masę z mleczną czekoladą. Wyrównujemy łyżką. Wierzch posypujemy kilkoma garściami płatków i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zabieramy się za przygotowanie drugiej masy.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną i podobnie jak czekoladę białą pozostawiamy do wystudzenia.. W misce miksujemy 150-200 ml śmietanki 30% na sztywno a następnie dodajemy do niej partiami wystudzoną czekoladę mleczną i mieszamy łyżką.
Przygotowaną blaszkę do pieczenia wykładamy papierem a następnie układamy na dno herbatniki. Następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masę z białą czekoladą. Na wierch ponownie układamy herbatniki a na nie masę z mleczną czekoladą. Wyrównujemy łyżką. Wierzch posypujemy kilkoma garściami płatków i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Polub mnie na Facebooku
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Lubię to :)
OdpowiedzUsuńTylko zastanawia mnie jak długo trwa u Ciebie rozpuszczenie białej czekolady? bo ja mam zawsze z tym problem :p
przy okazji zapraszam do siebie :)
http://pelen-brzuszek.blogspot.com
u mnie biała rozpuściła się tak samo szybko jak mleczna :)
OdpowiedzUsuńjuż wchodzę w odwiedziny :)