Bardzo lubię domowe wędliny. Nie da się ich porównać ze sklepowymi. Ta wersja schabu jest jak na razie moją ulubioną. Schab jest smaczny, wyrazisty w smaku i kruchy. Z łatwością można go pokroić. Polecam
Składniki:
* 1 kg schabu bez kości
* 2 l wody
* 2 łyżki majonezu
* łyżka musztardy
* 3 łyżki soli
* łyżka cukru
* łyżeczka pieprzu
* łyżeczka majranku
* łyżeczka tymianku
* 4 listki laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* 5 kulek jałowca
* 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Schab myjemy, odcinamy błonki. Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Następnie dolewam pozostałą część wody, dodajemy wszystkie przyprawy z podanego przepisu oraz ząbki czosnku przekrojone na pół i mieszamy. Do garnka z marynatą wkładamy schab i zaczynamy gotować pod przykryciem. Od momentu zagotowania się wody schab gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie zdejmujmy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na minimum 6 godzin ja zostawiam na całą noc. Następnego dnia powtarzamy czynność gotujemy pod przykryciem i od momentu zagotowania gotujemy równe 5 minut. Po tym czasie pozostawiamy garnek ze schabem ponownie do całkowitego ostygnięcia na minimum 6 godzin. Schabu nie wyciągamy z garnka aż do całkowitego wystygnięcia. Po upływie tego czasu wyciągamy z garnka i tak przygotowany jest gotowy do zjedzenia :) Smacznego!
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Znam ten przepis, faktycznie wychodzi świetne mięsko. Robiłam tak też szynkę i karczek. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJa tez znam ten przepis jest przepyszny schab .plecam
UsuńJa tez znam ten przepis jest przepyszny schab .plecam
UsuńJa tez znam ten przepis jest przepyszny schab .plecam
UsuńJa tez znam ten przepis jest przepyszny schab .plecam
UsuńJa tez znam ten przepis jest przepyszny schab .plecam
UsuńDziękuję :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jeść schab na kanapkę więc zrobiłem sobie drugi raz juz schab domowej roboty wedlug tego przepisu i chciałbym go robić częściej, ale pewnie znudzi mi się jego smak. Zatem mam pytanie, czy ktoś z państwa robił może też schab własnej roboty i moglby polecic inny przepis, na inną marynatę?
OdpowiedzUsuńja niebawem przetestuje zapewne w innej marynacie :) ale jeśli ktoś ma gotowe pomysły również chętnie poczytam :)
UsuńJa mam pytanie �� po upływie 5 minut schab odstawiamy do wystudzenia do lodówki czy po prostu na bok na kuchence bądź na blacie?
OdpowiedzUsuńnie wkładam do lodówki :)
Usuńw czasie tych 5 minut schab powinien sie gotowac na malym czy duzym ogniu
OdpowiedzUsuńna małym :)
UsuńNa jakim ogniu wstawiamy schab do chwili zagotowania..małym czy możemy zwiększyć ogień..A później gotować 5 min na małym
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzasami też gotuję schabik i wyśmienicie smakuje. Najczęściej jednak zamawiam mięso i wędliny od Karol-Zakłady Mięsne. Są sprawdzone i polecone także mam pewność świeżości produktów. Poza tym smakują zupełnie jak domowe.
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńTaka domowa wędlina jest bez porównania zdrowsza i lepsza niż kupiona w sklepie. A w domu możemy robić nie tylko gotowaną, są sposoby by samodzielnie wędzić wędliny. Są do tego celu specjalne piece, będą potrzebne także wysokiej jakości drzwiczki do wędzarni. Warto się zastanowić nad zakupem takiego pieca - szczególnie jeśli gustuje się w wędlinach wędzonych znacznie bardziej niż gotowanych.
OdpowiedzUsuńPrzepis super! Tylko tym razem mam 2 kawałki schabu każdy po 1kg czy mogę zrobić w jednym garnku? Zwiększać przyprawy itd? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń