Faworki - Chrusty


Faworki, chrusty smaczny, prosty i szybki deser nie tylko na tłusty czwartek. :)

Składniki:

* 250 g mąki pszennej
* 4 łyżki śmietany 18%
* 3 żółtka
* szczypta soli
* łyżka octu
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 l oleju
* cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól ocet, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
Blat posypujemy odrobiną mąki. W całości rozwałkowujemy na cienkie ciasto. ( Ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 3-4 minuty będą bardziej napowietrzone)   Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby.  Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron ( około 2 minuty strona). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego :)



                                                 Zapraszam na film z przygotowań






Zdjęcia czytelników:



Komentarze

Prześlij komentarz