Faworki, chrusty smaczny, prosty i szybki deser nie tylko na tłusty czwartek. :)
Składniki:
* 250 g mąki pszennej
* 4 łyżki śmietany 18%
* 3 żółtka
* szczypta soli
* łyżka octu
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 l oleju
* cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól ocet, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
Blat posypujemy odrobiną mąki. W całości rozwałkowujemy na cienkie ciasto. ( Ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 3-4 minuty będą bardziej napowietrzone) Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby. Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron ( około 2 minuty strona). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Zdjęcia czytelników:
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńdziękuje :) są kruche i smaczne :)
OdpowiedzUsuńSzczypta soli
OdpowiedzUsuńpoprawione ;) Dzięki :)
Usuńw weekend piekę :) mmm
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńWczoraj robiłam pierwszy raz w życiu. Genialny przepis :) Mnóstwo bąbelków, fajne,kruche faworki. Pychota. Jak to się mówi, najlepszy przepis Ever!!!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze :)
Usuń