Gołąbki bez zawijania- oszukane gołąbki


Polecam dla wszystkich zabieganych. Szybsza wersja gołąbków a smak hmmm... oceńcie sami :) Dla mnie są tak samo pyszne jak te tradycyjne

Składniki:

* mięso mielone 0,5 kg
* Kapusta świeża 0,5 kg
* woreczek ryżu
* 3 łyżki kaszy manny
* jajko
* cebula
* ząbek czosnku
* łyżeczka majeranku
* sól
* pieprz
* przetarte pomidory w kartonie
* natka pietruszki

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Solimy wygniatamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Do miski z kapustą dodajemy ryż, mięso mielone, cebulę czosnek, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy składniki. Formujemy gołąbki na kształt większych kotletów. ( moich wyszło 12).Smażymy z obydwu stron przez kilka minut. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewam przetartymi pomidorami na koniec posypuje pietruszką i przykrywamy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra, dól ) na ok. 45 minut. Smacznego!

                                                Zapraszam na film z przygotowań:










Komentarze

  1. Gołąbki w takim wykonaniu smakują na prawdę rewelacyjnie. Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz