Gulasz z łopatki z papryką i marchewką


Składniki:

* 70 dag łopatki wieprzowej bez kości
* papryka czerwona
* 2 marchewki
* duża cebula
* natka pietruszki
* olej do smażenia
* łyżka mąki pszennej
* łyżka śmietany 18%
* sól
* pieprz
* papryka słodka
* papryka ostra
* majeranek
* tymianek
* Liść laurowy 2
* ziele angielskie 3
* opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Całość zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso). Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Do gotującego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. Całość dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną 15-20 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy łyżkę mąki z wodą oaz śmietaną. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki. ( opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego.) i smacznego !



Zapraszam na film z przygotowań:

                                          



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz