Nie jestem wielbicielem kupnych pasztetów, dlatego postanowiłam przygotować pasztet własny. Jest prosty w wykonaniu i smaczny. Dla wielbicieli warzywnych smarowideł do kanapek jest idealny. :)
Składniki:
* 250 g czerwonej soczewicy
* marchewki 3
* cebula
* ćwiartka selera
* korzeń pietruszki
* ząbki czosnku 3
* łyżka koncentratu pomidorowego
* jajka 3
* liście laurowe 2,
* ziarenka ziela angielskiego 2,
* łyżeczka słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* łyżeczka curry,
* łyżeczka imbiru,
* sól,
* pieprz
* olej do smażenia
* 500 ml wody
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przesypać do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy oraz zielem angielskie. Gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aby nie przywarła do garnka.
Gotujemy do czasu rozgotowania się soczewicy na jednolitą "papkę". Odstawiamy do wystudzenia.( wyciągamy ziele i liść laurowy).
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Czosnek i cebulę drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej warzywa do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dojemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. ( warzywa muszą być dość mocno doprawione ze względu na fakt, iż soczewica gotowała się bez soli i pieprzu.) . Zdejmujemy z gazu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Ostawiamy do wystudzenia.
Do przygotowanej masy dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy łyżka. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Pasztet z łatwością możemy rozsmarować na kanapce :) Smacznego !
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrypcji mojego kanału:
Bardzo proszę napisać,czy można go zagotować w słoiczkach?
OdpowiedzUsuńProszę napisać,czy można go zagotować w słoiczkach?
OdpowiedzUsuń