Pieczone burgery drobiowe z warzywami


Zdrowsza wersja na kotlet z kurczaka bo pieczona w piekarniku oraz z dodatkiem warzyw.

Składniki:

* 2 filety z piersi kurczaka ok 400 g
* cukinia
* 2 marchewki
* 1 mała cebula
* ząbek czosnku
* garść natki pietruszki
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki bułki tartej
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka majeranku
* sól
* pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i cukinię myjemy. Marchewkę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 15 minut. Filet z kurczaka myjemy oczyszczamy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Kroimy cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub na 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy  30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie w bułce ziarnistej z warzywami. Smacznego


Zapraszam do subskrybowania mojego kanału oraz do obejrzenia filmu z przygotowań:


                                        





Komentarze