Kolety mielone z ryżem i pieczarkami


Składniki:

* 250 g pieczarek
* 250 g mięsa mielonego
* 50 g ugotowanego ryżu
* cebula
* jajko
* 2 łyżeczki ostrej musztardy
* 2 łyżki kaszy manny
* łyżeczka majeranku
* natka pietruszki
* sól
* pieprz
* bułka tarta do obtaczania
* łyżka masła
* olej do smażenia

Przygotowanie:

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce na drugich oczkach i smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec dodajmy sól i pieprz, zdejmujemy  gazu i studzimy. Do miski dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy. Dodajmy jajko, musztardę, kaszę mannę  oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Całość mieszamy i formujemy większe kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego !


Zapraszam na film z przygotowań:


                                         



Komentarze