Zupa gołąbkowa


Składniki:

* 500 g mięsa mielonego chudego
* 600 g kapusty białej
* duża cebula
* ząbek czosnku
* por biała część
* kawałek selera
* marchewka
* pietruszka
* 100 g ryżu
* 3 łyżki pełne koncentratu pomidorowego
* łyżka mąki
* majeranek
* tymianek
* sól
* pieprz
* papryka słodka
* papryka ostra
* natka pietruszki
* 3 listki laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy)
* olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę kroję w paski. Marchewkę i por w półplasterki. Pietruszkę i seler ścieram na tarce. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni przez chwilę następnie dodaje mięso, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawiam: solą pieprzem, łyżeczką majeranku, tymianku, słodkiej papryki oraz 1/3 łyżeczką ostrej papryki. Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i wlewam 3 litry wody. Następnie dodaje pokrojone warzywa kapustę marchewkę, por, seler i pietruszkę korzeń. Gotuje od momentu zagotowania wody 15 minut. Po tym czasie wsypuje ryż i całość gotuje do momentu aż warzywa i ryż zmięknie. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy ponownie doprawiam wszystkimi przyprawami, które dodawałam do mięsa. ( sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka słodka i ostra. Zupę zagęszczam 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej z kilkoma łyżkami zupy. Gotową posypuje pokrojoną natką pietruszki, SMACZNEGO!


Zapraszam na film z przygotowań:


                                       




Komentarze