Bułeczki na maślance


Pyszne bułeczki na śniadanie. Sposób ich przygotowania jest banalnie prosty. Polecam!

Składniki:

* 600 g mąki tortowej
* opakowanie suchych drożdży
* szklanka maślanki 250 ml
* niepełna szklanka ciepłej wody 200 ml
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżki oleju
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* jajko
* mak, słonecznik, siemię lniane

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto bardzo szybko się wyrabia - z łatwością odchodzi od ręki. Ciasto przykrywam i odstawiam na pół godziny. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia a na nim z przygotowanego ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem i 4 z siemieniem). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 15 minut z termoobiegiem. Smacznego!

      Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału na YouTube:








Komentarze