kotlety siekane z kurczakiem i brokułem


Przedstawiam wam dzisiaj pomysł na wykorzystanie filetów z piersi kurczaka z możliwością przemycenia warzyw ;). Danie szybkie proste i smaczne. Polecam dla znudzonych tradycyjnymi kotletami z kurczaka. Kotlety te możemy zrobić z równymi warzywami dzisiaj przedstawiam wersję z brokułem. Smakuję równie dobrze na ciepło jak i na zimno. 

Składniki:

* filet z kurczaka 0,5kg
* brokuł 500 g
* jajko
* łyżka majonezu
* łyżka musztardy
* łyżka mąki pszennej
* łyżka mąki ziemniaczanej
* sól
* pieprz
* słodka papryka

Przygotowanie:


Brokuła podzielić na różyczki, głąb odciąć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez 10 minut. ( od momentu zagotowania).
W międzyczasie umyć filety, pokroić w drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Brokuła odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Następnie każdą różyczkę pokroić w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Przesypać do miski. Dodać pokrojony filet z kurczaka, jajko mąki, musztardę i majonez. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy kotlety łyżka.
( u mnie jeden kotlet z jednej czubatej łyżki masy). Smażymy z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Smacznego!

                  Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze