Schab duszony w sosie z warzywami


Schabowy nie zawsze musi być smażony i w panierce :). Przygotowałam dla was wersję schabu gotowanego w sosie warzywnym. Kolejna łatwa potrawa dla każdego. Spróbujcie sami.

Składniki:

* lekko rozbite kotlety ze schabu 5 sztuk
* marchewka
* kawałek pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* cebula
* 5-6 pieczarek
* 500 ml wody
* łyżka masła
* sól
* pieprz
* łyżeczka słodkiej papryki
* łyżeczka majeranku
* natka pietruszki (garstka)
* ziele angielskie 2
* do zagęszczenia : 1 łyżkę mąki rozmieszać w połowie szklanki mleka

Przygotowanie:

Obraną marchewkę, pietruszkę kroje na półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Pieczarki w plasterki. Na głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła i podsmażam cebulę oraz czosnek. Następnie dodaje pieczarki i smażę do momentu odparowania wody. Na patelnię dodaje kawałki schabu przyprawione solą i pieprzem i smażę po minucie z każdej ( nie wyciągam z patelni). Następnie dodaje marchewkę i pietruszkę.

Całość zalewam wodą. Dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Duszę przez 40 minut ( jeśli kotlety będą grubsze można dusić do godziny). Doprawiam solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Zagęszczam mąką rozrobioną w mleku. Gdy sos się zagustuje dodaje natkę pietruszki i zdejmuje z gazu. Podaje z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

                        Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania kanału:










Komentarze

  1. Pysznie wygląda taki obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, ale to nie jest schab gotowany tylko duszony. To jest ogromna różnica - szczególnie dla osób na lekkostrawnej diecie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz