Zupa meksykańska


Powiecie zupa jak zupa i tak też o niej myślałam zanim ją przygotowałam. A jednak nie! jest rozgrzewająca, pikantna i sycąca. Przypadała do gustu mi i mojej rodzinie. Jest łatwa i prosta w przygotowaniu. Polecam  

Składniki:

* 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z szynki wieprzowej)
* 750 ml wody
* puszka kukurydzy
* puszka czerwonej fasoli
* 2 puszki pomidorów krojonych
* duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 papryki kolor dowolny ( u mnie zielona i czerwona)
* sól
* pieprz
* kolendra 1/2 łyżeczki
* Chili pieprz cayenne 1/3 łyżeczki
* słodka papryka łyżeczka
* koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę i czosnek kroimy w kostkę ( cebulę i paprykę pokroiłam w większą kostkę, czosnek drobno). W garnku Podsmażam cebulę i czosnek do miękkości. następnie dodaje mięso mielone i smażę przez chwilę, aż mięso straci swój surowy kolor, dodaje świeżą paprykę doprawiam solą pieprzem, chili, papryką słodką i kolendrą i całość smażę przez 10 minut. Dodaje kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory z puszki oraz dwie szklanki wody i całość gotuje pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaje jeszcze szklankę wody. ( Jeśli dla was gęstość jest odpowiednia możecie ten krok pominąć).  Doprawiam solą i chili jeśli nie jest wystarczająco ostra. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy. Smacznego!



Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania kanału:


                                          



Komentarze