Fasolka po bretońsku


Smaczny i prosty obiad. Nie potrzebuje wiele składników. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Składniki:

* Fasola piękny jaś 500 g
* Kiełbasa żywiecka 350 g
* Chudy boczek 150 g
* Cebula
* puszka pomidorów krojonych
* majeranek łyżeczka
* tymianek łyżeczka
* koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
* sól
* pieprz
* słodka papryka

Przygotowanie:

Fasolę wsypać do garnka moczyć w wodzie przez całą noc. ( wody musi być ponad fasolę, ponieważ zostanie wsiąknięta przez pęczniejącą fasolę). Przed gotowaniem wymienić wodę na nową.Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem majeranku. ( czas gotowania 1-1,5h). W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka z fasolą następnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę ( na oleju, który wytopił się z boczku). oraz kiełbasę, którą wcześniej kroimy w kostkę lub paski. Gdy wszystko się podsmaży przekładamy do garnka. Kiedy fasola zrobi się miększa dodajemy pokrojone pomidory i całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem słodką papryką, tymiankiem oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego!

Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału na YouTube:













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz