Pierwszy zrobiony przeze mnie tory w najprostszej wersji "dla początkujących". Nie wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)!
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- mąka pszenna 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
- cukier 2/3 szklanki
Krem
- serek mascarpone 250 g
- śmietanka 30 % 400 ml
- cukier puder 3 łyżki
- konfitura z ciemnych owoców 200 g
Posypka
- wiórki kokosowe szklanka
- czekolada mleczna 3 kostki
Poncz do nasączenia
- ciepła woda 3/4 szklanki
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
* szklanka ma 250 ml
* moja tortownica 25 cm ( składniki na biszkopt pasują na tortownicę 22-26 cm)
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki.
Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy.
Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam łyżka) , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy i rozdarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Smacznego!
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału na YouTube:
Dzisiaj próbuję przepis. Jeszcze nigdy nie robiłam tortu- zawsze kupne. Dam znac jak sie uda;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny .Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper :) bardzo się cieszę :)
UsuńCzy tu nie trzeba proszku do pieczenia? Wyrośnie biszkopt bez proszku? Proszę o szybka odpowiedź, gdyz zamierzam sie zabrać za ten torcik? 😋
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie bez proszku ☺️ oczywiście , że urośnie. Biszkopt rośnie od dobrze ubitych białek
UsuńDziękuję za odpowiedź, a jeśliby bialka nie ubily sie idealnie na sztywno to dodac proszek? Czasem te bialka sa niby ubite ale nie idealnie sztywne, pomimo iz starannie oddzielam żółtka... 😮😊😃
OdpowiedzUsuńMożna dodać dla spokoju i pewności 😉
Usuń😊 Super
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńZrobiłam jest naprawdę pyszny!Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper bardzo mi miło :)
UsuńJestem ciekawa jak mi wyjdzie robię te ciasto /tort dla mamy na urodziny
OdpowiedzUsuńwyszło :)?
UsuńDobry wieczór na ile osób jest ten tort ?
OdpowiedzUsuńto zależy jakie kawałki będziemy kroić myślę, że 10-12 kawałków na pewno wyjdzie :)
UsuńSuper, bałam się, że nie wyjdzie, ale wyszedł i rewelacyjny. Ja dałam powidlo sliwkowe i moim zdaniem tort nie jest za bardzo slodki.do mojego tortu również dołożyłem na środku ciemny biszkopt, ten co jest w przepisie przekroilam na pół, a dodatkowo cienki upuekla. ciemny. To spowodowało, że był wyższy i po przekrojeniu kolorowy ;)polecam, szybki, łatwy i pyszny
OdpowiedzUsuńsuper :) Bardzo dziękuje za opinie :)
UsuńTaka mała uwaga. Mikser włączam a nie włonczam😉
OdpowiedzUsuńWyłanczam😐 wyłączam😊
UsuńPo prostu rewelacja! :) Muszę pomyśleć jaki tort zorganizować na urodziny syna, bo jak na razie nie mam zupełnie pomysłów. Chyba, że skontaktuję się z tą słynną cukiernią https://deserownia.eu/ i oni będą mieli dla mnie jakąś propozycję. Słyną ze smacznych i zdrowych wypieków, które robią też estetyczne wrażenie.
OdpowiedzUsuńWitam, biszkopt już gotowy, jutro ciąg dalszy. Tylko się tak zastanawiam czy tego kremu nie jest zbyt mało, i czy on się zwiąże? Bez żelatyny? Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuń