Seromakowiec


Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny seromakowiec. Idealny na święta oraz na każdy inny dzień do kawki. Polecam !

Składniki:

Masa makowa

* masa makowa z puszki 850 g
* 3 jajka
* 2 budynie waniliowe
* Wiórki kokosowe 70 g

Masa serowa

* ser z wiaderka 1 kg
* 3/4 szklanki cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 100 g masła w temp. pokojowej
* budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35, może być większa, wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ). Spód makowy proponuje podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 10 minut a następnie wyłożyć przygotowaną masę serową.

W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem i masłem.
Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz budyń i chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 75 minut. ( Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć w trakcie pieczenia ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu zaczekać do całkowitego wystudzenia. Ułatwi to krojenie :) Smacznego

               Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze

Prześlij komentarz