Zapiekanka gołąbkowa


Składniki:

* mięso mielone chude z szynki wieprzowej 500 g
* ryż 200 g
* kapusta biała 600 g
* cebula
* jajko
* majeranek łyżeczka
* sól
* pieprz
* pomidory przetarte w kartonie 500 g
* olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ryż ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości. W misce wymieszać mięso mielone z ryżem jajkiem i cebulą. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem na dnie ułożyć 1/3 kapusty następnie połowę farszu mięsno-ryżowego. Zalewamy połową pomidorów i układamy kolejną warstwę kapusty, mięsa i sosu. Na samą górę układamy ostatnią warstwę kapusty, która mieszam delikatnie z pomidorami. ( film poniżej prezentuje kolejność układania). Naczynie przykrywa. Jeśli użyjecie naczynia bez przykrywki użyjcie foli aluminiowej. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuje pokrywkę. Smacznego!

               Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze