Zapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znanego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam !
Składniki:
* herbatniki 450 g
Warstwa budyniowa
* 500 ml mleka
* 200 g masła
* 3 łyżki cukru
* 2 budynie śmietankowe
Warstwa truskawkowa:
* 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych
* 2 galaretki truskawkowe
* 200 ml wrzącej wody
warstwa śmietanowa:
* 400 ml śmietanki 30 %
* 2 łyżeczki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* 50 ml gorącej wody
Posypka
* czekolada 3 kostki
Przygotowanie:
Masa budyniowa
Blaszkę 25 na 35 wykładam papierem do pieczenia a na nim pierwszą warstwę herbatników. Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z budyniami ( proszkiem ). Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć gaz do minimum i wlać rozrobiony budyń cały czas mieszając ( ok. 1 minuty). Zdjąć z gazu i przełożyć masę budyniową do miski. Poczekać do wystudzenia co jakiś czas mieszając. Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować. Gotową masę budyniową przekładam na herbatniki. Masę rozprowadzam równomiernie a następnie przykrywam kolejną warstwę herbatników.
Masa truskawkowa
Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. Konsystencję kisielową wlewam na herbatniki, rozprowadzam i ponownie przykrywam warstwą herbatników.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( nie wrzącej) i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki ubijam mikserem. W trakcie miksowania dodaje cukier puder a na koniec żelatynę. Gotową masę śmietanową wykładam na herbatniki. Całość posypujemy startą czekoladą. Odkładamy na kolka godzin do lodówki. Smacznego !
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
jeszcze nie próbowałam z truskawkami
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńJest bardzo smaczny. A ta masa...jest genialna. Dodam,że nie lubię galaretek A ta masa jest pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało pozdrawiam :)
UsuńCiasto rewelacja, szybko się robi i smakuje obłędnie, najlepsze na drugi dzien ��
OdpowiedzUsuńSuper :) pozdrawiam
Usuń