Prosty przepis na ciasto z rabarbarem bez użycia miksera. Pyszne sezonowe i proste ciasto :) Po sezonie można rabarbar zastąpić innym ulubionym owocem :) Polecam!
Składniki:
* jajka 3
* mąka 2,5 szklanki
* jogurt naturalny 190 g
* olej 0,5 szklanki
* cukier 0,5 szklanki
* cukier z wanilią łyżeczka
* soda 0,5 łyżeczki
* proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Rabarbar 250-300 g
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z cukrem i jogurtem. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wlać olej oraz opcjonalnie dodać cukier w wanilią. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35). Na koniec ułożyć kawałki rabarbaru. ( Rabarbar możemy zasypać łyżką cukru i odstawić na ok. 30 minut. Dzięki temu rabarbar nie będzie tak kwaśny). Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)
/https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego konta na YouTube:
zdjęcia czytelników:
a gdzie w przepisie rabarbar i ile
OdpowiedzUsuń250-300 g
UsuńNiestety u mnie w 25 min nic nie wyroslo... natomiast po 1h i 10 min wyroslo i pieknie sie dopieklo.Takze nie wiem jak w 25 min upieklo sie u pani ciasto.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń