Papryka faszerowana


Składniki:

* mięso mielone 500 g ( użyłam z szynki wieprzowej)
* 100 g kaszy jaglanej
* 250 g pieczarek
* cebula
* czosnek 2 ząbki
* papryka czerwona 4
* sól 1/2 łyżeczki
* pieprz 1/2 łyżeczki
* słodka papryka łyżeczka
* zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
* koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki
* natka pietruszki garść
* ser żółty 100 g
* pomidor
* olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Gotować 5 minut krócej niż jest napisane na opakowaniu. Czosnek, cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju czosnek oraz cebulę do miękkości następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Dodać mięso mielone i krótko podsmażyć. Doprawić solą pieprzem, słodką papryką. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę. Wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połówki wykroić ziarnka i napełnić przygotowanym farszem. Każdą połówkę przykryć plasterkiem pomidora i posypać ziołami prowansalskimi ( dzięki temu farsz nie zeschnie się podczas pieczenia) Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia. Nalać do niej kubek wody tak aby dno było pokryte wodą. ( Papryka nie będzie się przypalać i przyklejać do blaszki). Piec 35 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. 10 minut przed końcem pieczenia posypuje startym żółtym serem. Smacznego!


              Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













2 komentarze:

  1. Bardzo spodobał mi się ten przepis zwłaszcza że uwielbiam jeść paprykę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis z kaszą!

    OdpowiedzUsuń