Składniki:
( blaszka 25x35 cm)
zaczyn:
* 20 g świeżych drożdży
* łyżka cukru
* łyżka mąki
* szklanka ciepłego mleka
Ciasto:
* 2 i 1/4 szklanki mąki
* 3 łyżki oleju
* 3 łyżki cukru
* 2 jajka
* łyżeczka cukru z wanilią
kruszonka:
* 200 g mąki
* 100 g masła
* 100 g cukru pudru
Owoce:
* rabarbar 400 g
* 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Zaczyn- Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać, cukier, mąkę oraz szklankę ciepłego mleka. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia ( najlepiej w ciepłe miejsce).
Owoce- Rabarbar pokroić w kostkę. Zasypać go dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Kruszonka - W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Ciasto- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( ok. 30 minut).
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 40 minut bez termoobiegu.
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Super lekki i wiosenny przepis. Na panujące obecnie upały z pewnością rabarbar w cieście to doskonały pomysł. Pozdowienia i dziękuję za inspiracje - w najbliższym czasie ruszam do kuchni! ;)
OdpowiedzUsuń