Składniki:
( składniki na tortownicę 24 cm lub mniejszą blaszkę 20x25)
* jajka 3 L lub 4 M
* kubeczek jogurtu naturalnego 180 g
* mąką tortowa 3 kubeczki
* cukier kubeczek
* olej kubeczek
* proszek do pieczenia łyżeczka pełna
* czereśnie 300 g
* mąka pszenna+ mąka ziemniaczana ( po 1/2 łyżeczki każdej do obsypania czereśni)
* cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy jajka z jogurtem oraz olejem. W osobnej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy składniki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czereśnie wypestkować a następnie posypać odrobiną mąki pszennej wymieszanej z ziemniaczaną ( ok. pół łyżeczki każdej mąki). Dzięki temu czereśnie nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)
/https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Czytelnicy gotują:
Komentarze
Prześlij komentarz