Siekane kotlety z kurczaka z cukinią i koperkiem


Siekane kotlety z kurczaka to odmiana dla tradycyjnych kotletów. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ! Dodatkowo można dosypać do masy starty żółty ser :)

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


Składniki:


  1.  Filet z kurczaka 500 g
  2. cukinia 300 g
  3. mąka ziemniaczana 2 łyżki
  4. majonez 2 łyżki
  5. jajko
  6. papryka ostra 1/2 łyżeczki
  7. papryka słodka 1/2 łyżeczki
  8. suszone pomidory łyżeczka
  9. sól
  10. pieprz
  11. olej do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej posypujemy solą i ostawiamy na pół godziny. W tym czasie siekamy filet z kurczaka. Doprawiamy solą pieprzem papryką słodką,ostrą, suszonymi pomidorami i majonezem. Odstawiamy do czasu, aż cukinia będzie gotowa. Z cukinii pozbywamy się nadmiaru wody i dodajemy do kurczaka. Dodajemy jajko, dwie łyżki mąki ziemniaczanej i posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy. Z przygotowanej masy smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju przez kilka minut na średnim ogniu. Kotlety nakładamy łyżką na patelnię. Jeden kotlet do czubata łyżka przygotowanej masy. Smacznego!

                Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze