Dziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiady lub serwować jako wędlinę na kanapki. Polecam
/https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/
Składniki:
- Filet z indyka 500 g
- miód łyżka
- sok z cytryny łyżka
- olej 2 łyżki
- łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą)
- pieprz ziołowy łyżeczka
- tymianek łyżeczka
- słodka papryka mielona łyżeczka
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet do 1 kg fileta z indyka). Filet z indyka włożyć do marynaty a następnie przełożyć do woreczka lub rękawa do pieczenia. ( Jeśli marynata wam została wlać również do woreczka z indykiem. Odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia piec 35 minut w temperaturze 180 stopni a następnie kolejne 10 minut piec rozcinając woreczek do pieczenia. Dzięki temu indyk ładnie się zarumieni. Odczekać chwilę do przestygnięcia. Smacznego! ( Jeśli użyjecie większego kawałka mięsa ok 1 kg. należy zwiększyć czas pieczenia ok. 15 minut.)
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz