Składniki:
( na 16 jagodzianek, szklanka 250 ml)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy
- 30 g droższy
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- łyżeczka cukru z wanilią
Jagodowe nadzienie:
- Jagody 300 g
- Cukier puder 3 łyżki
- Mąka ziemniaczana łyżka
Dodatkowo:
- kilka łyżek mleka
- Szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier
- opcjonalnie kruszonka
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. ( Najlepiej w ciepłe miejsce). Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Do miski dodaje przestudzone mleko z masłem, cukry, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodaje partiami przesianą mąkę i wszystko mieszam łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiam ciasto rękoma . (Ciasto będzie idealne już po ok. minucie wyrabiania). Miskę podsypuje odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut).
W tym czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Posypałam cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smaruje mlekiem i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok 12 minut. Lekko przestudzone oblewam cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Czytelnicy gotują:
Nie jadłam od lat!
OdpowiedzUsuńAż zatęskniłam...
:)
no nic tylko zrobić ;) Pozdrawiam :)
UsuńJutro mam zamiar zrobić jagodzianki właśnie z tego przepisu.Sama jestem ciekawa jak mi wyjdą.
OdpowiedzUsuńWczoraj ,1 maja upiekłam jagodzianki z Twojego przepisu.Są - a raczej były pyszne bo nie ma już,ale przepis już zapisany i będzie wykorzystywany, dziękuję
OdpowiedzUsuńsuper :) Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)
UsuńWyszły przepyszne, będę jutro piekła raz jeszcze bo poszły od razu. Rewelacyjny przepis.
OdpowiedzUsuńślicznie dziękuje :)
UsuńPrzepis bardzo dobry i prosty .Jagodzianki wyszły pyszne
OdpowiedzUsuńZrobiłam, CUDOWNIE pyszne. Upieklam czesc z truskawkami a część z rabarbarem z cynamonem Strone zapisałam , Przepis w tel w notatniku i w zeszycie ��. Dziękuję, Ania.
OdpowiedzUsuńsuper :) Pozdrawiam :)
UsuńDzis trafilam na Pani filmik z jagodziankami i od razu sie zabralam za pieczenie. Jednak wystapil problem - zachowalam proporcje, ale ciasto wyszlo zbyt kleiste, rzadkie, wiec dodalam dosyc sporo mąki. Teraz rosnie, ale nie wiem, co z tego bedzie 😁 PS/ Bardzo milo sie Pani slucha 🌞👌
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :) oczywiście w razie potrzeby podsypujemy maka :)
UsuńCzy jagodzianki można zrobic z mąki pszennej krupczatki??
OdpowiedzUsuńnie robilam
UsuńJa za pierwszym razem dałam mąki ok 558g za drugim ok dwóch łyżek więcej a za trzecim 538g czyli mniej o 20 g niż za pierwszym razem. Więc wychodzi różnie. Te bułki to COŚ PYCHOTKOWEGO i niesamowitego jak one wychodzą. Upieklam dzisiaj z jagodami. U mnie najlepsza temp 185C i czas 22-25 min. Ania
OdpowiedzUsuńsuper :) Pozdrawiam :)
UsuńDokładnie,12min u mnie też stanowczo za mało.
OdpowiedzUsuńpieczemy tak zeby nie byly surowe :) kazdy piekarnik piecze inaczej :)
UsuńPiekłam dziś i musiałam dodać trochę więcej mąki i piekłam w 200 st ,15 min ,no ale to zależy od piekarnika. Poza tym bułeczki wyszły super i są obłędnie pyszne .Dziękuję za przepis i serdecznie wszystkim polecam .Pozdrawiam .Kasia.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za opinie :) Pozdrawiam
Usuńa czy można z mrożonych jagód zrobić?
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis :) Właśnie upiekłem swoje pierwsze w życiu jagodzianki zwane "borówczankami", ponieważ nie było jagód jeszcze w sklepie i wyszły znakomite :) Jedyna różnica między przepisem, a moim wykonaniem to taka, że piekły się prawie 30 minut, a nie 12 jak jest napisane.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :D