Sezon na cukinię w pełni. Zapraszam na moją propozycję pysznego pasztetu.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Składniki:
- Cukinia 3 szklanki ok 700 g ( zielona lub żółta )
- marchewka mała 3
- cebula średnia 2
- czosnek 4 ząbki
- kasza manna 3/4 szklanki
- olej 1/3 szklanki
- 4 jajka
- koperek pęczek ( można zamienić na pietruszkę)
- curry łyżeczka
- słodka papryka 1/2 łyżeczki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wycisnąć porządnie z nadmiaru wody. Zetrzeć marchewkę i dodać do cukinii. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno czosnek i cebulę do miękkości. Dodać do miski z cukinią. Następnie dodać olej, jajka oraz kasze mannę. Doprawiamy papryką oraz curry. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i całość mieszamy. Przekładamy do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W formy wyciągamy po całkowitym wystudzeniu i dopiero kroimy. Smacznego!
Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)
/https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/
Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)
/https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
czy można czymś zamienić kaszę manną? (wersja bezglutenowa)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana :)
UsuńNie gotowana? Czy nie będzie miała goryczki?
Usuńz tego co widzialam ludzie daja nie ugotowana :) ja robie zawsze z manny :)
Usuńczy można zagotować pasztet w słoikach?
OdpowiedzUsuńnie robiłam w ten sposób. :)
Usuńnajlepszy przepis na pasztet z cukinii, pychota .Zrobiłam dokładnie z przepisu bez modyfikacji
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anna
Za dużo oleju jest w przepisie.... 1/3 szklanki to zdecydowanie za dużo. Pasztet jest mokry od tłuszczu
Usuńdla mnie wychodzi super :) mozna zmiejszyć ilość jeśli dla kogos to za duzo :)
UsuńPasztet bardzo dobry, chociaż wyszedł lekko słodki i nie wiem czy to moja wina bo dałam sporo soli.
OdpowiedzUsuńmoże marchwi za dużo :)
UsuńCzy cukinia ze skórką, czy bez?
OdpowiedzUsuńmloda ze skórą , duże bez skóry
UsuńCzy to możliwe że pasztet nie chce się upiec? U mnie po godzinie w piekarniku dalej był w środku jakby rzadki..
OdpowiedzUsuńo takim przypadku jeszcze nie słyszałam żeby się komuś nie udał :)
UsuńU mnie też mokry w środku po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia. Po nakluciu patyczkiem wypływa płyn...(jajka?,olej?). Piekłam jeszcze 15 minut ale nie widzę poprawy... Może jakaś podpowiedź jak tego uniknąć? 5
OdpowiedzUsuńIle ma kalorii?
OdpowiedzUsuńIle soli nalezy dodać do cukin?
OdpowiedzUsuń