Gulasz z indyka z warzywami


Składniki:
  1. Filet z indyka 500 g
  2. Papryka
  3. cebula 2 średnie
  4. marchewka
  5. mrożony groszek 1/2 szklanki
  6. mąki pszennej 2 łyżki
  7. Liść laurowy
  8. ziele angielskie 2
  9. Koncentrat pomidorowy łyżeczka
  10. papryka ostra 1/2 łyżeczki
  11. Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  12. sól
  13. pieprz
  14. olej do smażenia
Przygotowanie:

Indyka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy łyżką mąki i mieszamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości. Do podsmażonej cebuli dodajemy ponownie  indyka. Kolejno dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy ciepłą wodą ( wody tylko tyle aby przykryły wszystkie składniki). Dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy groszek i dusimy do miękkości ok 10 minut. W szklance rozrabiamy jedną łyżkę mąki w pół szklance wody. Powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem do smaku. Gdy sos się zagotuje dodajemy posiekaną natką pietruszki i gotowe. Smacznego!

     Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
















Komentarze

Prześlij komentarz