Składniki:
- Filet z indyka 500 g
- Papryka
- cebula 2 średnie
- marchewka
- mrożony groszek 1/2 szklanki
- mąki pszennej 2 łyżki
- Liść laurowy
- ziele angielskie 2
- Koncentrat pomidorowy łyżeczka
- papryka ostra 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka 1/2 łyżeczki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Indyka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy łyżką mąki i mieszamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości. Do podsmażonej cebuli dodajemy ponownie indyka. Kolejno dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy ciepłą wodą ( wody tylko tyle aby przykryły wszystkie składniki). Dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 15 minut. Następnie dodajemy groszek i dusimy do miękkości ok 10 minut. W szklance rozrabiamy jedną łyżkę mąki w pół szklance wody. Powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem do smaku. Gdy sos się zagotuje dodajemy posiekaną natką pietruszki i gotowe. Smacznego!
Dobry pomysł już wiem co zrobię
OdpowiedzUsuń