Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Składniki:
Masa:
- Mascarpone 250 g
- śmietana 30 % 400 ml
- cukier puder 1 łyżka
- czekolada białą 100 g
- Sezonowe lub ulubione owoce ok 1 kg
poncz do nasączenia biszkoptu
- ciepła woda 3/4 szklanki
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Biszkopt kakaowy z mojego przepisu znajdziecie tu:Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. i pozostawić do ostudzenia. Czekolada musi być ostudzona ale w płynnej konsystencji. Do miski wlać śmietankę dodać mascarpone oraz puder i zmiksować do uzyskania odpowiedniej kremowej gęstej konsystencji. Do bitej masy dodać ostudzoną czekoladę i całość wymieszać. Masę schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta nasączyć go 1/3 wody z cytryną wyłożyć 1/3 masy. Na masie układamy owoce po całości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat biszkoptu nasączamy i stroną nasączoną kładziemy do dołu. Na biszkopt wykładamy ostatnią część masy i owoców. Tort schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Torcik wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
Usuń