Wilgotna babka cytrynowa z cukinią


Ciasto okazało się bajeczne :) Pyszne, wilgotne i proste w przygotowaniu. Przepis zagości u mnie na stałe. Polecam

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

Składniki:
( szklanka 250 ml)
(keksówka 26x12)


  1. Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
  2. Szklanka startej cukinii na średnich oczkach ( nie odsączamy wody)
  3. jogurt naturalny 1/2 szklanki
  4. olej 1/2 szklanki
  5. sól 1/2 łyżeczki
  6. jajko 2
  7. cukier szklana
  8. proszek do pieczenia łyżeczka
  9. soda łyżeczka
  10. Skórka otarta z całej cytryny
  11. łyżka soku z cytryny
Lukier:

  1. Cukier puder 2/3 szklanki
  2. sok z cytryny łyżka
  3. mleko 1,5 łyżki
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem następnie dodajemy, olej, jogurt, skórką z cytryny oraz sokiem. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię. Wszystko razem przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ponownie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo przypiekać można wierzch przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć z keksówki i polać lukrem.Smacznego!

            Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Czytelnicy gotuję:










2 komentarze:

  1. Mocno wilgotna i bardzo letnia - tak, jak lubię!
    xxx

    OdpowiedzUsuń