Ciasto okazało się bajeczne :) Pyszne, wilgotne i proste w przygotowaniu. Przepis zagości u mnie na stałe. Polecam
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Składniki:
( szklanka 250 ml)
(keksówka 26x12)
- Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
- Szklanka startej cukinii na średnich oczkach ( nie odsączamy wody)
- jogurt naturalny 1/2 szklanki
- olej 1/2 szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- jajko 2
- cukier szklana
- proszek do pieczenia łyżeczka
- soda łyżeczka
- Skórka otarta z całej cytryny
- łyżka soku z cytryny
Lukier:
- Cukier puder 2/3 szklanki
- sok z cytryny łyżka
- mleko 1,5 łyżki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem następnie dodajemy, olej, jogurt, skórką z cytryny oraz sokiem. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię. Wszystko razem przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ponownie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo przypiekać można wierzch przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto pozostawić w formie do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć z keksówki i polać lukrem.Smacznego!
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Czytelnicy gotuję:
Mocno wilgotna i bardzo letnia - tak, jak lubię!
OdpowiedzUsuńxxx
sama się nie spodziewałam, że wyjdzie taka pyszna :D
Usuń