Składniki:
* 185 g herbatników zwykłych
* 185 g herbatników kakaowych
* szklanka mleka
* 200 g masła
* 350-400 g mleka w proszku
* 3/4 szklanki cukru
* puszka masy kajmakowej
* orzeszki ziemne solone 150 g ( użyłam z puszki)
* 50 g mlecznej czekolady
* łyżka oleju
Przygotowanie:
Do rondelka wsypujemy cukier, szklankę mleka oraz kostkę masła i wszystko razem podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzeszki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuścić dodajemy do niej łyżkę oleju. Całość wymieszać i odstawić.
Przestudzone masło z mlekiem przelewamy do miski a następnie dodajemy patiami mleko w proszku cały czas miksując. ( Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać więcej mleka w proszku)
Na blaszkę 21x26 cm wyłożoną papierem do pieczenia układam pierwszą warstwę herbatników kakaowych następnie wylewam na nie połowę masy mlecznej. Przykrywam jasnymi herbatnikami.
Następnie wykładam połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmarowuje. Przykrywam kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylewam pozostałą cześć masy mlecznej.
Przykrywam ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmarowuje pozostałą część masy kajmakowej, posypuje orzeszkami oraz polewam rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 h a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
ZDJĘCIA CZYTELNIKÓW:
Mniam, aż ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńjestem totalna noga w pieczeniu i deserach- masa mleczna wyszla mi rzadsza troche a kajmakowa jest mocno gesta przez co ciezko uklada sie herbatniki- jakies porady?
OdpowiedzUsuńdosypać odrobinę więcej mleka w proszku :). Co do masy kajmakowej niektórzy ją podgrzewają lekko aby łatwiej było rozprowadzić :)
UsuńPojawi się u mnie na świątecznym stole ;) Takiego przepisu szukałam dla dzieciaków!
OdpowiedzUsuńSuper :) Pozdrawiam
Usuńsuper ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCzy forma 25x25 się nadaje ?
OdpowiedzUsuńraczej bedzie za mala
UsuńSuper, będę robić :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDosypałam tyle samo mleka w proszku a i tak masa była rzadka aż się wylewa coś nie tak z tym przepisem...
OdpowiedzUsuńto proszę dosypać więcej mleka w proszku
UsuńTrzeba najpierw ostudzić mleko z masłem dopiero później wsypać mleko w proszku. Nie wolno wsypywać mleko w proszku do ciepłego roztopinego masła z cukrem j mlekiem
UsuńZrobiłam w blaszce 25x35,kupiłam 2 paczki herbatników kakaowych z biedronki 2x250g(w przepisie jest 400g) i niestety mi zabrakło herbatników na ostatnią warstwę i musiałam kajmak bezpośrednio na masę mleczną wyłożyć:(.Jak to możliwe,wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem,U pani jedna warstwa ma 15 herbatników A u mnie jest 18,może jednak w przepisie jest podany zły rozmiar blaszki??
OdpowiedzUsuńJa też robiłam na takiej blaszce i podobnie jak u Pani, zabrakło mi herbatników...
UsuńCiasto za słodkie aż ciężko jeść i jet za rzadkie że się wylewa , nie polecam . Ktoś kto pisał ten przepis chyba nawet nie robił tego ciasto nigdy
OdpowiedzUsuńPrzepis to totalna porażka... Jak powyżej... Herbatników potrzeba wiecej na blache 25x35 ok 18-20 sztuk. Masa mleczna to katastrofa!!! Wszystko splynelo na spod blachy!!! Zostały same herbatniki z kajmakiem i orzechami pływające na masie mlecznej!!! Ciasto było robione na zamówienie i dobrze, że sprawdziłam po 10h czy zastyglo, bo zdążyłam zrobić nowe na masie budyniowej! Pływające zostawiłam dla domowników - dobre ale słodkie aż mdłe. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo słodkie, twarde i suche, ciężko kroić nożem. Nie polecam
OdpowiedzUsuńKochane ja robiłam osobiście i wszystko się udało super przepis jest w 100% dokładny na rozmiar blaszki.Jestem bardzo zadowolona z przepisu polecam w 100% pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń