Ciasto Snickers bez pieczenia


Składniki:

* 185 g herbatników zwykłych
* 185 g herbatników kakaowych
* szklanka mleka
* 200 g masła
* 350-400 g mleka w proszku
* 3/4 szklanki cukru
* puszka masy kajmakowej
* orzeszki ziemne solone 150 g ( użyłam z puszki)
* 50 g mlecznej czekolady
* łyżka oleju

Przygotowanie:

Do rondelka wsypujemy cukier, szklankę mleka oraz kostkę masła i wszystko razem podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzeszki.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuścić dodajemy do niej łyżkę oleju. Całość wymieszać i odstawić.

Przestudzone masło z mlekiem przelewamy do miski a następnie dodajemy patiami mleko w proszku cały czas miksując. ( Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać więcej mleka w proszku)

Na blaszkę 21x26 cm wyłożoną papierem do pieczenia układam pierwszą warstwę herbatników kakaowych następnie wylewam na nie połowę masy mlecznej. Przykrywam jasnymi herbatnikami.

Następnie wykładam połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmarowuje. Przykrywam kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylewam pozostałą cześć masy mlecznej.

Przykrywam ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmarowuje pozostałą część masy kajmakowej, posypuje orzeszkami oraz polewam rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 h a najlepiej na całą noc. Smacznego!



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

           Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






ZDJĘCIA CZYTELNIKÓW:






Komentarze

  1. jestem totalna noga w pieczeniu i deserach- masa mleczna wyszla mi rzadsza troche a kajmakowa jest mocno gesta przez co ciezko uklada sie herbatniki- jakies porady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dosypać odrobinę więcej mleka w proszku :). Co do masy kajmakowej niektórzy ją podgrzewają lekko aby łatwiej było rozprowadzić :)

      Usuń
  2. Pojawi się u mnie na świątecznym stole ;) Takiego przepisu szukałam dla dzieciaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dosypałam tyle samo mleka w proszku a i tak masa była rzadka aż się wylewa coś nie tak z tym przepisem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to proszę dosypać więcej mleka w proszku

      Usuń
    2. Trzeba najpierw ostudzić mleko z masłem dopiero później wsypać mleko w proszku. Nie wolno wsypywać mleko w proszku do ciepłego roztopinego masła z cukrem j mlekiem

      Usuń
  4. Zrobiłam w blaszce 25x35,kupiłam 2 paczki herbatników kakaowych z biedronki 2x250g(w przepisie jest 400g) i niestety mi zabrakło herbatników na ostatnią warstwę i musiałam kajmak bezpośrednio na masę mleczną wyłożyć:(.Jak to możliwe,wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem,U pani jedna warstwa ma 15 herbatników A u mnie jest 18,może jednak w przepisie jest podany zły rozmiar blaszki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam na takiej blaszce i podobnie jak u Pani, zabrakło mi herbatników...

      Usuń
  5. Ciasto za słodkie aż ciężko jeść i jet za rzadkie że się wylewa , nie polecam . Ktoś kto pisał ten przepis chyba nawet nie robił tego ciasto nigdy

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis to totalna porażka... Jak powyżej... Herbatników potrzeba wiecej na blache 25x35 ok 18-20 sztuk. Masa mleczna to katastrofa!!! Wszystko splynelo na spod blachy!!! Zostały same herbatniki z kajmakiem i orzechami pływające na masie mlecznej!!! Ciasto było robione na zamówienie i dobrze, że sprawdziłam po 10h czy zastyglo, bo zdążyłam zrobić nowe na masie budyniowej! Pływające zostawiłam dla domowników - dobre ale słodkie aż mdłe. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wyszło bardzo słodkie, twarde i suche, ciężko kroić nożem. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochane ja robiłam osobiście i wszystko się udało super przepis jest w 100% dokładny na rozmiar blaszki.Jestem bardzo zadowolona z przepisu polecam w 100% pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz