Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach


Składniki:

  1. Ziemniaki kg
  2. cebula 1/2 średniej wielkości
  3. jajka 2
  4. mąka pszenna 2 kopiaste łyżki
  5. Sól
  6. Pieprz
  7. Olej do smażenia
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odstawić na 15 minut a następnie lekko odcisnąć i wylać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Kolejno dodać jajka i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.( Jeden placek to 1 jedna pełna łyżka przygotowanej masy).  Oczywiście im cieńszy placek tym bardziej chrupiący. Gotowe wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami lub bez niczego ! Smacznego !


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


   Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze