Ekspresowy pomysł na szybki deser lub niezapowiedzianych gości :) Ciasteczka wychodzą pyszne... smakują tym dużym i małym łasuchom :)
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Średniej wielkości jabłko
- Cukier płaska łyżka
- jajko
- cynamon
Lukier:
- Cukier puder pół szklanki
- Woda gorąca łyżka
Ciasto francuskie wyciągam z lodówki pól godziny przed przygotowywaniem ciasteczek. W tym czasie jabłko obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Do jabłek dodaje cynamon i cukier. Ciasto dzielę na 12 kawałków. Na każdym kawałku na jednej połowie robię nożykiem trzy otwory a na drugą połowę kawałka nakładam jabłka. Przykrywam częścią z otworami. Boki smaruje białkiem a następnie zlepiam całość przy pomocy widelca. ( Patrz film poniżej :)) Gotowe ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruje rozmąconym żółtkiem. Piekę 12-15 minut w temperaturze 210 stopni. Gotowe Ciastka jeszcze ciepłe polewam cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Komentarze
Prześlij komentarz