Drożdżówki cynamonki


Składniki:
* na ok. 16 sztuk
*szklanka 250 ml

Ciasto:
  1. Mąka 500 g
  2. Mleko ciepłe szklanka
  3. Cukier 4 łyżki
  4. Masło 100 g 
  5. jajko
  6. sól szczypta
Zaczyn:
  1. Drożdże 40 g
  2. 2 łyżki cukru
  3. 2 łyżki mąki
  4. 6 łyżek ciepłego mleka ( mleko odliczyć od szklanki mleka z ciasta)
Lukier:
  1. Cukier puder 1/2 szklanki
  2. Woda gorąca łyżka
Dodatkowo:
  1. Cukier brązowy 2 łyżki
  2. cynamon ilość wg uznania
Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy szklankę mleko. W misce przygotowujemy zaczyn z 6 łyżek ciepłego mleka drożdży cukru, i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.

W kolejnej misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, cukier, letnie mleko, jajko, sól oraz zaczyn. Gdy ciasto zagnieciemy odkładamy do miski, wlewamy roztopione masło ( pozostawiając w rondelku ok. 4 łyżek masła na później) i ponownie wyrabiamy ciasto na drożdżówki. Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Blat podsypać mąką ciasto rozwałkować najlepiej na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować pozostałym masłem, posypać brązowym cukrem a następnie cynamonem. Zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na kawałki ok 4 cm. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu polać cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


   Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Zdjęcia czytelników:





Komentarze

Prześlij komentarz