Ciasto Bounty- Sernik kokosowy z mascarpone bez pieczenia



Składniki:

Krem:

  1. Mascarpone 500 g
  2. Mleczko kokosowe 400 ml
  3. Czekolada biała 100 g
  4. Wiórki kokosowe 150 g
  5. Likier kokosowy 3 łyżki ( opcjonalnie)
    (Krem można dosłodzić cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru)
  6. Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody
spód do ciasta:

  1. Herbatniki 150 g
  2. Kakao ciemne 3 łyżeczki
  3. Masło 75 g
Dodatkowo:
  1. Czekolada mleczna 50 g

Przygotowanie:

W miseczce żelatynę zalewamy zimną wodą i ostawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy wiórki kokosowe, a następnie białą czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i zdejmujemy z ognia.

Do ciepłej masy kokosowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec opcjonalnie dodajemy likier kokosowy i odstawiamy do przestygnięcia.( nie wkładamy do lodówki).

W rondelku rozpuściłam masło i odstawiłam do przestudzenia. Herbatniki pokruszyłam drobno w rozdrabniaczu. Dodałam kakao a na końcu przestudzone masło i wszystko razem wymieszałam.
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wsypałam przygotowane pokruszone ciasteczka a następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia.

Mascarpone miksujemy na puszystą masę ok. 5 minut a następnie dodajemy przestudzony krem z wiórek kokosowym. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem ciasto posypuje startą mleczną czekoladą. Smacznego!



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









ZDJĘCIA CZYTELNIKÓW:





Komentarze

Prześlij komentarz