Racuchy drożdżowe z jabłkami


Składniki:
( porcja na ok. 35 placuszków)
( szklanka 250 ml)

  1. Mąka pszenna 500 g ( użyłam tortowej)
  2. Drożdże 30 g
  3. Mleko ciepłe 1,5 szklanki
  4. jajko
  5. cukier 2 łyżki
  6. sól szczypta
  7. Jabłko 2
Przygotowanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę. Na środku robimy dziurkę do której rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem. Na środek wlewamy pół szklanki ciepłego mleka przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

 Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki jajko, mleko, sól i wszystko razem mieszamy lub miksujemy. Na koniec można dodać pokrojone w kosteczkę jabłka chyba, że jabłka kładziecie bezpośrednio na smażone placuszki. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięci na ok. godzinę. 

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Nakładamy łyżką zanurzoną w gorącym oleju lub wodzie, dzięki temu ciasto będzie ładnie odchodziło od łyżki. Smażymy na małym lub średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy a następnie posypujemy sporą ilością cukru pudru. Smacznego !



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze