Barszcz czysty - do picia, uszek lub krokietów


Składniki:
(ok. 3 litry czystego barszczu)

  1. Buraki kg ( obranych, najlepiej podłużnych)
  2. Marchew
  3. Seler ćwiartka 
  4. Pietruszka
  5. Jabłka 2
  6. Cebula
  7. Czosnek 6 ząbków
  8. Majeranek 3 łyżki
  9. liść laurowy 5
  10. Ziele angielskie 5
  11. Ocet łyżka
  12. Sól łyżka plaska
  13. Pieprz łyżeczka
  14. Opcjonalnie do doprawienia po całkowitym przestudzeniu ( czosnek, sól, pieprz, cukier, ocet)
Przygotowanie:

Buraki, marchew, pietruszkę seler, cebulę, czosnek obieramy. Buraki kroimy w plastry, marchew, seler, pietruszkę kroimy pól. Jabłka ze skórą kroimy na ćwiartki pozbywamy się gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce i warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą. ( Wody tyle by przykryć składniki). Dodać łyżkę octu, majeranek liść laurowy oraz ziele angielskie. 

Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem przez godzinę. Po godzinie wyłączyć dodać sól oraz pieprz. Barszcz wraz z warzywami pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Następnego dnia przecedzamy na sicie i doprawiamy. (Ja dodałam dwa ząbki czosnku, łyżeczkę octu, cukier oraz sól. Doprawiamy wg własnych smaków :))


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













Komentarze