Składniki:
(ok. 3 litry czystego barszczu)
- Buraki kg ( obranych, najlepiej podłużnych)
- Marchew
- Seler ćwiartka
- Pietruszka
- Jabłka 2
- Cebula
- Czosnek 6 ząbków
- Majeranek 3 łyżki
- liść laurowy 5
- Ziele angielskie 5
- Ocet łyżka
- Sól łyżka plaska
- Pieprz łyżeczka
- Opcjonalnie do doprawienia po całkowitym przestudzeniu ( czosnek, sól, pieprz, cukier, ocet)
Przygotowanie:
Buraki, marchew, pietruszkę seler, cebulę, czosnek obieramy. Buraki kroimy w plastry, marchew, seler, pietruszkę kroimy pól. Jabłka ze skórą kroimy na ćwiartki pozbywamy się gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce i warzywa wkładamy do garnka zalewamy wodą. ( Wody tyle by przykryć składniki). Dodać łyżkę octu, majeranek liść laurowy oraz ziele angielskie.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem przez godzinę. Po godzinie wyłączyć dodać sól oraz pieprz. Barszcz wraz z warzywami pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Następnego dnia przecedzamy na sicie i doprawiamy. (Ja dodałam dwa ząbki czosnku, łyżeczkę octu, cukier oraz sól. Doprawiamy wg własnych smaków :))
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Komentarze
Prześlij komentarz