Składniki:
(porcja na ok.55 sztuk)
(szklanka 250 ml)
- Żółtka 2
- Masło 125 g
- Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
- Cukier puder 1/3 szklanki
- Cukier waniliowy łyżka
- Olej łyżka
- Proszek do pieczenia łyżeczka
Przygotowanie:
Masło wyjąć z lodówki ok 15 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia.Dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić na gładką i jednolitą masę. ( Ciasto odchodzi od rąk i nie jest klejące).
Ciasto przekładam do maszynki. Wyciskam bezpośrednio na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut.
Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Wyglądają pięknie! :) To przepis na chyba jedne z prostszych ciasteczek, jakie spotkałam teraz przed Świętami :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam bardzo proste i kruche :)
UsuńŚwietny przepis, zapisuję i polecam ❤️
OdpowiedzUsuń