Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę


Składniki:
(porcja na ok.55 sztuk)
(szklanka 250 ml)

  1. Żółtka 2
  2. Masło 125 g
  3. Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  4. Cukier puder 1/3 szklanki
  5. Cukier waniliowy łyżka
  6. Olej łyżka
  7. Proszek do pieczenia łyżeczka
Przygotowanie:

Masło wyjąć z lodówki ok 15 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia.Dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić na gładką i jednolitą masę. ( Ciasto odchodzi od rąk i nie jest klejące).

Ciasto przekładam do maszynki. Wyciskam bezpośrednio na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Nie stosuje papieru, ponieważ wtedy ciasteczka nie chcą się wyciskać.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 10-12 minut.

Ciastka jedliśmy przez cały tydzień i nie straciły na smaku oraz chrupkości. Przechowuje w metalowej puszcze z przykrywką. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









3 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie! :) To przepis na chyba jedne z prostszych ciasteczek, jakie spotkałam teraz przed Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, zapisuję i polecam ❤️

    OdpowiedzUsuń