Składniki:
- Mąka pszenna chlebowa 350 g (typ 750)
- Mąka żytnia 150 g ( typ 720)
- Woda ciepła/letnia 400 ml
- Drożdże instant paczka
- Cukier 2 łyżeczki płaskie
- Sól 2 łyżeczki płaskie
- Pestki dyni 3 łyżki + do posypania na wierch chleba
- Pestki słonecznika 3 łyżki + do posypania na wierch chleba
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika.
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;))
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Super chlebek. Bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńNa której półce piec? I grzałka Góra dół?
OdpowiedzUsuńJa piekłam na środku, grzałka Góra dół, wyszedł pyszny.
Usuń