Ananasowo-kokosowe ciasto bez pieczenia


Składniki:

  1. Herbatniki ok 17 sztuk
  2. Biszkopty podłużne opakowanie 200 g
  3. Mascarpone 250 g
  4. Śmietanka 36 % 400 ml
  5. Ananasy krojone puszka
  6. Cukier puder 2 łyżki
  7. Żelatyna łyżka
  8. Woda 30 ml
  9. Wiórki kokosowe 50 g
Przygotowanie:

Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie przełożyć do rondelka i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości. Następnie ostawić do przestudzenia.

Ananasy przełożyć na sitko i odcedzić. Zachować sok z ananasów.

Do miski przełożyć śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstej masy. 1/3 masy odłożyć do osobnej miski. Do pozostałej większej części masy powoli wlewać płynna ale przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Na koniec dodać ananasy i całość wymieszać łyżką.

Blaszkę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Następnie przełożyć masę z ananasem. Kolejno ułożyć biszkopty podłużne. Namoczyć je sokiem z ananasów. Na koniec przełożyć pozostałą część masy bez ananasów i równomiernie rozsmarować. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i włożyć na kilka godzin do lodówki. ( Najlepiej na całą noc - Biszkopty zrobią się miękkie). Smacznego !

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze

Prześlij komentarz