Chleb bez mąki - samo ziarno - chleb życia


Mój pierwszy chleb bez mąki i od razu przypadł mi do gustu :) Posmakował nawet dwulatkowi, który za chlebem nie przepada. Inspirację do upieczenia tego chleba zaciągnęłam ze strony jadłomania. Polecam !

Składniki:
(szklanka 250 ml)
(keksówka 20x9)
  1. Płatki owsiane 1,5 szklanki
  2. Słonecznik łuskany szklanka
  3. Siemię lniane 3/4 szklanki
  4. Siemię lniane zmielone 10 pełnych łyżek
  5. Pestki dyni 1/2 szklanki
  6. Sól 2 łyżeczki
  7. Miód łyżka
  8. Olej kokosowy płynny 5 łyżek
  9. Woda ciepła 1,5 szklanki
Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: płatki owsiane, słonecznik siemię zmielone i całe, pestki dyni oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z olejem kokosowym oraz miodem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać . Odstawić na 1-1,5 godziny do wchłonięcia się wody.

Keksówkę o wymiarach 20x9 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę chlebową przekładamy na blaszkę i mocno dociskamy do blaszki za pomogą łyżki lub dłoni.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok godziny. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w blaszce na godzinę. Następnie wyciągamy z blaszki i czekamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej odstawić go na całą noc. Dzięki temu nie będzie się kruszył podczas krojenia. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze

  1. Uwielbiam takie chleby - są pełnowartościowe i można się nimi naprawdę nasycić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry wieczor
    Czy mozna taki chleb mrozic??

    OdpowiedzUsuń
  3. A jest może wyliczone makro dla tego chleba?

    OdpowiedzUsuń
  4. R.E.W.E.L.A.C.J.A - lepszego w życiu nie jadłem 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    A czy olej kokosowy można użyć zwykly olej?

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepszy chleb jaki jadłam w życiu :)
    czasami robie na słodko... dodając suszoną śliwke czy daktyle, a nawet pokruszoną czekolade.... cudowny w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz