Schab po cygańsku


Pyszna alternatywa dla wszystkich znudzonych tradycyjnym  schabowym :). Bardzo proste w przygotowaniu kawałki schabu zachwycą wszystkich gości i domowników. Schab wychodzi soczysty i kruchy. Marchewka i cebula doskonale komponują się z tym daniem. Polecam!

Składniki:

  1. Schab w plastrach cienko rozbitych 6
  2. Marchewka 6 średnie
  3. Cebula 2 średnie
  4. Ser żółty starty 125 g
  5. Majonez 3 pełne łyżki
  6. sól
  7. pieprz

Przygotowanie:

Schab rozbity przyprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Marchew obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. 

Na dnie większego naczynia żaroodpornego ułożyć po całości plasterki marchwi a następnie cebulę ( cebulę układam w większych ostępach). Na warzywa układam plastry schabu ( mogą lekko na siebie nachodzić - schab kurczy się podczas pieczenia). 

Na schab układam cebulę i ponownie plastry marchwi po całości. Przykrywam wszystko startym serem oraz smaruje cienką warstwą majonezu. Naczynie przykrywam folią aluminiową ( można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy).

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez godzinę a następnie kolejne 15-20 minut bez przykrycia. ( W przypadku grubszych plastrów schabu należy wydłużyć czas pieczenia po przykryciem około 20 minut). Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze

Prześlij komentarz