Pyszna alternatywa dla wszystkich znudzonych tradycyjnym schabowym :). Bardzo proste w przygotowaniu kawałki schabu zachwycą wszystkich gości i domowników. Schab wychodzi soczysty i kruchy. Marchewka i cebula doskonale komponują się z tym daniem. Polecam!
Składniki:
- Schab w plastrach cienko rozbitych 6
- Marchewka 6 średnie
- Cebula 2 średnie
- Ser żółty starty 125 g
- Majonez 3 pełne łyżki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Schab rozbity przyprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Marchew obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Na dnie większego naczynia żaroodpornego ułożyć po całości plasterki marchwi a następnie cebulę ( cebulę układam w większych ostępach). Na warzywa układam plastry schabu ( mogą lekko na siebie nachodzić - schab kurczy się podczas pieczenia).
Na schab układam cebulę i ponownie plastry marchwi po całości. Przykrywam wszystko startym serem oraz smaruje cienką warstwą majonezu. Naczynie przykrywam folią aluminiową ( można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy).
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez godzinę a następnie kolejne 15-20 minut bez przykrycia. ( W przypadku grubszych plastrów schabu należy wydłużyć czas pieczenia po przykryciem około 20 minut). Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Przepis wspaniały
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Pozdrawiam :)
Usuńpodoba mi się !!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń